EU projekti

29/07/2021

Povodom Međunarodnog dana gastroshize pulski rotor osvijetlit će se zelenom bojom

Osvjetljavanjem kružnog toka u Šijani u zeleno Grad Pula će se i ove godine pridružiti obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day) 30. srpnja 2021. godine.

Uz Pulu i drugi gradovi u Hrvatskoj pridružuju se obilježavanju  tog dana koji se diljem svijeta održava u spomen na datum kada je 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti, nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

The Global Gastroschisis Foundation (organizacija ranije poznata kao Avery's Angels Gastroschisis Foundation) je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o toj rijetkoj bolesti.

Od 2019. godine, The Global Gastroschisis Foundation djeluje i u Hrvatskoj preko hrvatskih volontera. 

Osim  Pule, prošle godine je svoje znamenitosti zelenom bojom osvijetlilo i 17 drugih hrvatskih gradova. Upravo zahvaljujući ujedinjenju 18 gradova, nekoliko novih obitelji iz Hrvatske je saznalo za organizaciju i priključilo se, a broj volontera se utrostručio.

Hrvatski savez za rijetke bolesti je dan 30. srpnja 2021. godine proglasio Danom svjesnosti o gastroshizi.