EU projekti

08/10/2021

U nedjelju 10. listopada u 11.00 sati na pulskom Lungomare humanitarna utrka „Ne ću ben, sad je ura!“

Bogat ružičasti mjesec listopad u organizaciji Kluba Gea 

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula ove godine brojnim aktivnostima obilježava Ružičasti mjesec listopad s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti preventivnih liječničkih pregleda i samopregleda dojki kao najbolje prevencije raka dojke, vodeće maligne bolesti u žena. 
Centralna aktivnost i ove godine je  humanitarna utrka „Pregledom do osmijeha“ pod sloganom „Ne ću ben, sad je ura!“ koja će se održati u nedjelju 10. listopada s početkom u 11.00 sati na pulskom Lungomare. O aktivnostima u listopadu i najavi utrke govorilo se na današnjoj konferenciji za medije održanoj na pulskog tržnici na kojoj je, uz organizatore programa, u ime Grada Pule sudjelovala Ivona Močenić, zamjenica pulskog gradonačelnika.

„Prije svega želim se zahvaliti u svoje ime i u ime gradonačelnika svima koji su sudjelovali i doprinijeli organizaciji ovog hvalevrijednog programa, koji svojim porukama u doslovnom smislu spašava živote. Ovo je prilika da se ponovi, naglasi važnost brige o svom zdravlju i podizanju svijesti žena o ozbiljnosti preventivnih pregleda dojki, budući je to siguran put prema smanjenju smrtnosti od ove vodeće maligne bolesti u žena.“ istaknula je Ivona Močenić, te najavila prisustvo predstavnika Grada na nedjeljnoj utrci.

Glavna, cestovna utrka koja će početi u 11 sati, duga je 6.000 metara i ima trasu: Valkane - Lungomare - Mornar - Valasaline - Tvrđava Bourguignon - okretište, i natrag istim putem. Za one koji žele samo trčkarati ili prošetati predviđena je rekreativna šetnja na dionici dugoj 1.800 metara: Valkane - Lungomare - Gortanova uvala - okretište i natrag istim putem, iznio je Elvis Peršić, predsjednik Atletskog saveza Istre, ujedno i zaslužan za održavanje ove tradicionalne utrke. Peršić je i ovim putem pozvao sve zainteresirane da se odazovu i doprinesu zajedničkom cilju. Naime, utrka i sve aktivnosti humanitarnog su karaktera s ciljem prikupljanja sredstva za provođenje i financiranje brojnih preventivnih i rehabilitacijskih programa.

Startnina iznosi 60 ili više kuna, a prijave su još otvorene putem gumba na stranici Kluba Gea: www.geapula.hr,  te na linku: https://bit.ly/3PregledomDoOsmijeha2021m, odnosno na dan natjecanja od 9:30 do 10:30, a sve dodatne informacije o utrci mogu se dobiti na linku za prijavu ili od Elvisa Peršića na broj 098/421-812. 

Pokrovitelji utrke su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Grad Vodnjan. Utrka će se, kao što je navedeno, održati uz tehničku podršku Atletskog saveza Istre i Zbora atletskih sudaca Pula, uz mjerenje rezultata od strane Chiptiming d.o.o.

U ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, mr.sc Danijela Lazarić-Zec, dr.med. navela je podatak da je rak dojke vodeće sijelo raka kod žena i vodeći uzrok prerane smrti žena u dobi do 64 godine života.

„Četvrtina žena oboljelih od raka u Istarskoj županiji  su oboljele upravo od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 123 žena, odnosno 46 žena umre zbog ove bolesti.“, statistički su podaci koje je iznijela doktorica Lazarić-Zec.

Mr. sc. Mario Božac, dr. med., između ostaloga, naglasio je da je nužno što ranije otkriti bolest jer se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza  bolesti postavi u ranom stadiju  i ispravno liječi. 

Nadalje, Nataša Vitasović, predsjednica Udruge Gea, podsjetila je da je uoči Dana ružičaste vrpce, pulski Klub Gea ugostio predstojnicu Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka prof.dr.sc. Ingrid Belac Lovasić koja je na predavanju u pulskom Circolu istaknula kako su debljina kod žena, konzumacija alkohola, sve kasnije rađanje, izloženost zračenju, loša prehrana i svakako stres rizični faktori za obolijevanje od raka dojke. Jednostavni su koraci koje moramo slijediti da bi otklonili uzroke raka na koje možemo djelovati. Budimo fizički aktivni, jedimo sezonsku hranu, kuhajmo, izbjegavajmo konzerviranu hranu i učimo tome i svoju djecu.
Upravo se na sljedećem predavanju u organizaciji Gee, koje je u srijedu, 6. listopada održala mag.pharm. Ana Grbac, farmaceutkinja koja je već drugu godinu na raspolaganju članovima Gee u savjetovanju o korištenju raznih preparata, dodataka prehrani tijekom i nakon liječenja, moglo naučiti koja to pravila trebamo slijediti, kako bi u naš organizam unijeli sve nutrijente, ostali zdravi, ali i održavali tjelesnu masu u granicama prihvatljivog.

U nastavku ovogodišnjeg programa Ružičastog mjeseca Klub Gea najavljuje facebook aukciju ručno izrađenih satova i drugih rukotvorina, edukativna predavanja o samopregledu dojke u Srednjoj školi „Vladimir Gortan“ u Bujama za sve učenice i nastavno i tehničko osoblje te promociju kalendara za 2022. godinu „Sad je ura“ autorice Adrijane Radolović Rajko.

Ružičasti mjesec zaokružit će još jednom utrkom, ovaj put u organizaciji ISTRun uz pokroviteljstvo Bakalar Alden. Cjelokupna kotizacija BAKALARun-a uplaćuju se na humanitarni račun Kluba Gea Pula.

Za one koji žele donirati Geu, a ne mogu se uključiti u sve ove aktivnosti svoje donacije mogu uplatiti na broj žiro računa IBAN: HR9024070001500014872, poslati svoje podatke na info@geapula.hr, te će im na adresu biti poslana majica ili pamučna torba, po izboru, sa sloganom „Ne ću ben, sad je ura“.

Pozivaju se građani da se fotografiraju u majicama s porukom i tako pomognu Klubu Gea u nastojanju da se što više žena potakne na redovni samopregled dojki, kao i da jednom godišnje učine ultrazvuk dojke, a ukoliko su starije od 38 godine, svake dvije godine naprave mamografiju.