EU projekti

10/11/2021

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u nastupnom posjetu Puli

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić danas je ugostio veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona Thomasa u svom nastupnom posjetu Puli.

Stigavši u Hrvatsku prije samo tri mjeseca, veleposlanik je iskazao veliko znanje kompleksnog hrvatskog jezika.

„Želja mi je upoznati cijelu Hrvatsku, ljude, kulturu i običaje, povijest i gospodarstvo, te kao veleposlanik imam za cilj, između ostalog, još snažnije učvrstiti partnerstvo i veze među ljudima naših zemalja.“, kazao je Thomas na tečnom hrvatskom jeziku.

Gradonačelnik Pule je u svom obraćanju na engleskom jeziku, uobičajeno kod prijema za goste iz drugih zemalja, ukratko je predstavio Pulu i njenu bogatu povijest te najavio brojna događanja koja imaju svrhu upravo spomenuto povezivanje te dijeljenje iskustava i dobre praske s drugim zemljama.

„Osim mnogih zanimljivih programa koje njegujemo već niz godina u gradu kao što su to Filmski festival, Sajam knjige, predstojeći Brazilski dani i ostalo, intenzivno radimo na promicanju suradnje i u području obrazovanja, gospodarstva, gastro kulture i drugim aspektima od međusobnog interesa za građane. U tom kontekstu, spomenuo bi da sljedeće godine planiramo jedno vrlo zanimljivo gastro nadmetanje naših i vaših chef kuhara na Forumu. Vjerujem da će biti velikog odjeka i svakako prilika za razmjenu iskustva. Vrlo mi je drago što ćemo nastaviti s praksom jačanja međusobnih odnose koji služe za razvitak i boljitak.“, istaknuo je Zoričić.

U sklopu posjeta Puli, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske pobliže će se upoznati s kulturnim znamenitostima Pule te, uz ostalo, obići školu stranih jezika Byron koja je prva privatna škola stranih jezika u Istri okrunjena za najbolju školu te vrste u Hrvatskoj za 2020./2021. godinu od strane poznate britanske platforme.