EU projekti

09/11/2021

Druga radionica chefa Davida Skoke za kuhinjsko osoblje u sklopu EU projekta „Đir po Puli“

Dana 10. studenog 2021. održat će se druga od planirane tri  praktične radionice za kuhinjsko osoblje u sklopu EU projekta "Đir po Puli". Radionicu će u pokaznoj kuhinji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije voditi chef David Skoko, a prisustvovat će 11 predstavnika kuhinjskog osoblja vrtića i osnovnih škola Grada Pule.

„U praktičnim radionicama koje provodimo naglasak je na manjem korištenju  soli i pravilnoj pripremi hrane. Prikazat će se kako najbolje iskoristi namirnicu da bude ukusna, odnosno koje prirodne začine koristiti kako bi zamijenili sol kod pripreme. Pripremat će se krem juha od suhog graška s kiselim vrhnjem i sjemenkama suncokreta; kremasti kelj s oslićem i julien mrkvom; orzoto s povrćem; lasagne s mljevenim mesom i tikvicama“, pojasnila je zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ dr. med. Danijela Lazarić-Zec.

Posljednja, treća radionica predviđena je 17. studenog 2021.

Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije od rujna 2020. godine u partnerstvu provode projekt "Đir po Puli" bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U sklopu projekta Nastavni zavod je u proljeće održao osam online predavanja za roditelje predškolske i školske djece, te 5 online predavanja za kuhinjsko osoblje vrtića i osnovnih škola od devet planiranih tijekom listopada i studenog. Također je u pripremi brošura/kuharica na temu manjeg unosa soli.

Projekt ima za cilj promicati zdrave navike kod djece predškolske i školske dobi, utjecati na svijest o zdravoj prehrani među stanovništvom uz praktične primjere te promicati tjelesnu aktivnost za građane. Rezultati projekta doprinose prevenciji razvoja kroničnih nezaraznih bolesti stanovništva kroz smanjenje unosa soli i povećanje tjelesne aktivnosti.