EU projekti

28/01/2022

Dodjelom prostora za humanitarnu akciju Grad Pula još jednom potvrdio kako podupire inicijative domaćih umjetnika

Pulskom umjetniku Idrizu Sadikaju Grad Pula ustupio je prostor u Ulici Sergijevaca za  humanitarnu izložbu kojom je svestrani umjetnik prikupio 72 tisuće kuna za tople obroke za siromašne školarce. Svojevrsna je to potvrda kako Grad Pula prepoznaje i podupire inicijative domaćih umjetnika čime stvaramo nova urbana iskustva.

Cjelokupan prihod od prodaje slika na humanitarnoj izložbi, koja je završila 15. siječnja 2022. godine, namijenjen je pulskim školarcima koji zbog teškog imovinskog stanja nemaju adekvatne obroke.

„Pomoći drugima jedino je bitno i poanta ove izložbe - da djeca imaju topli obrok“, skromno je komentirao okončanu hvalevrijednu humanitarnu izložbu autor Idriz Sadikaj, umjetničkog imena J.C. Maxim.

Prva je to izložba pulskog slikara Idriza Sadikaja u svome gradu. Slikarev cjeloživotni umjetnički izričaj razvijao se na relaciji Pariz-Pula, a građani su u ovoj inicijativi revitalizacije napuštenih ili neiznajmljenih gradskih prostora i njihovog pretvaranja u privremene galerije, imali prilike uživati u vrhunskim radovima svjetskog umjetnika te pridonijeti onima kojima je to najpotrebnije. 

Izložbu u Ulici Sergijevaca 21 pogledalo je mnoštvo zaljubljenika u slikarstvo, ali  i usputnih prolaznika koji su za vrijeme bogatog programa Prosinac u gradu svoje slobodno vrijeme iskoristili za nove, zanimljive gradske sadržaje namijenjene svim dobnim skupina.

Izuzetan i osebujan J.C. Maxim gotovo je nepoznat u vlastitom gradu, dok njegove slike kupuju ljubitelji umjetnosti iz cijelog svijeta. Jedna od njih se nalazi i u društvu velikana svjetskog slikarstva u World Trade Centeru u New Yorku."Idriz je plemenit, samozatajan, nikada se nije gurao i nametao. A radio je strpljivo i dugo, četiri desetljeća na Montmartreu, zamislite kakva je to škola. Uz umjetnost koju najviše voli, živi njom i živi od nje te je jedan od likovnih umjetnika koji se mogu pohvaliti i time, priredio je izložbu humanitarnog karaktera, pomislivši i na one koji su potrebiti. Ovaj plemeniti čin koji vuče za sobom i neka druga razmišljanja o tome tko sve u ovom gradu živi, a o kome ne znamo ništa. O mogućnostima da kroz prostore koji su zapušteni i naše razmišljanje o korištenju grada konačno upoznamo sebe i ljude koji mogu dati gradu ono dostojanstvo koje treba imati i koji je Pula nekada imala.“, kazao je na prosinačkom otvorenju prodajno humanitarne izložbe akademski kipar Eros Čakić.