EU projekti

23/03/2022

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio Pula Herculanei 1,16 milijuna kuna za nabavku električnih čistilica

Trgovačko društvo Pula Herculanea zaključilo je Ugovor o neposrednom sufinanciranju dodatnih troškova ulaganja u nabavku vozila na alternativni pogon sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke iznosi 4,6 milijuna kuna od čega Fond sufinancira nabavku u iznosu od 1,16 milijuna kuna.

Podsjetimo, Pula Herculanea prijavila je na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavku dvije čistilice na alternativni pogon - struju. Osim što takva vozila pomažu u smanjenju ukupnog zagađenja, njihov rad s manjom ili nultom stopom emisija i bukom podiže kvalitetu života u mjestima u kojim obavljaju svoju djelatnost. Testiranjem se čistilica raznih proizvođača, koje se mogu vidjeti na ulicama grada, ocjenjuju se mogućnosti novih tehnologija.

Pripremaju se postupci javne nabave te se očekuje da će isporuka novih vozila biti na proljeće 2023. godine. Do tada će se osigurati potrebna infrastruktura punionica i mjesta pražnjenja usisanog materijala iz samih čistilica.

Nabavkom vozila na alternativni pogon započet je proces dekarbonizacije voznog parka, odnosno  smanjuju se emisije C02 što je korak u smjeru transformacije komunalnog društva prema klimatskoj neutralnosti voznog parka.