EU projekti

01/04/2022

U Puli prigodno obilježen „Ljubičasti dan“

25. ožujka 2022. godine prigodno je po prvi puta u Puli na inicijativu puljanke Pamele Pipan, a uz podršku Grada Pule obilježen „Ljubičasti dan“ čime se Pula pridružila ostalima koji širom svijeta ljubičastom bojom iskazuju solidarnost s osobama koje boluju od epilepsije. Sam cilj obilježavanja „Ljubičastog dana“, koji se u Hrvatskoj obilježava već 13 godinu zaredom, je rušenje stigme i predrasuda o epilepsiji kao bolesti.

U jutarnjim su satima na pulskoj tržnici učenici pulske medicinske srednje škole, djelatnici Opće bolnice Pula i Doma zdravlja Pula informirali građane o bolesti od koje boluje 50 milijuna ljudi u svijetu, dok su zainteresiranim građanima učenici medicinske škole mjerili tlak. Nakon toga ljubičaste su balone pratili sudionici do Portarate gdje su akciju i inicijativu hrabre puljanke podržale i pulska dogradonačelnica dr. sc. Ivona Močenić spec. pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije te Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade. U sklopu toga je dron ovjekovječio  milenijsku i to prvu „ljubičastu fotografiju“ u Puli kojom se zabilježila prva ovakva manifestacija u Istri.  

Program se nastavio u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u popodnevnim satima nizom stručnih i edukativnih predavanja pulskih liječnika dr. sc. Ivona Močenić spec. pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije: Epilepsija u djece, Nevia Novak, spec. neurolog: Epilepsija u odraslih, Mirela Markanović Mišan, spec. ginekolog: Epilepsija u trudnoći.