EU projekti

01/04/2022

Zašto skačem povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu ovaj petak, 1. travnja u 20.00 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se dokumentarni film Zašto skačem u kojem redatelj Jerry Rothwell gledatelja duboko uvlači u istraživanje doživljaja autističnih ljudi diljem svijeta, a sve kako bi se ukazalo na problem ovoga složenog poremećaja.

Gosti večeri su edukacijski rehabilitatori pri pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje Lucija Kokić i Hrvoje Bogojević, a razgovor o filmu i podudaranju s njihovim iskustvima u radu s autističnom djecom moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

Zašto skačem je dubinsko filmsko istraživanje neurorazličitosti kroz doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta. Film spaja revolucionarne uvide o autizmu iz knjige memoara Naokija Higashide, koji su nastali kada je imao tek trinaest godina, i intimne portrete pet čudesnih mladih ljudi. Publici se otvaraju vrata tog snažnog sveobuhvatnog, no često i radosnog, senzoričkog iskustva.

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama, a filmska večer održati će se i uživo i putem Zoom-a (https://bit.ly/ZastoAut, Meeting ID: 812 4586 9420, Passcode: T3xr6Y).

Program Kluba Pulske filmske tvornice podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.