EU projekti

08/04/2022

Gradonačelnik Pule sudjelovao na U.S. – Croatia Forumu, povodom Dana Grada posjetio grad pobratim Sarajevo, nazočio na najavnoj konferenciji za festival „Secret project presents Pula music week“, a sudjelovat će na prezentaciji vojne vježbe Štit22

Povodom 30. godišnjice američko – hrvatskih diplomatsko gospodarskih odnosa, 4. i 5. travnja u Zagrebu se održao U.S. – Croatia Forum u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Filip Zoričić. Ovaj skup, kojem su domaćini Ekonomski fakultet Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH, ugostio je predstavnike iz javnog i privatnog sektora obiju zemalja koji su tijekom trajanja Foruma razgovarali o poticanju političkih, trgovinskih, poslovnih i investicijskih veza između SAD-a i Hrvatske. U.S – Croatia Forum se održava pod krilaticom „A 21st Century Partnership“, a okupio je najvažnije predstavnike javnog i privatnog sektora iz Hrvatske i SAD-a na teme koje uključuju područje sigurnosti, međusobna ulaganja, razmjenu i ulogu tehnologije, položaj žena u svijetu tehnologije te klimatske promjene i energetskoj sigurnosti.

Među govornicima istaknuo se dolazak i izlaganje Gabriela Escobara, posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan te podtajnice američkog Ministarstva trgovine Marise Lago i atašea američkog Ministarstva energije za Europsku Uniju Kylea Nicholasa. U programu Foruma sudjelovali su i Audrey Russo, CEO Pittsburgh Technology Councila, Lauren Speranza, direktorica Transatlantic Defense and Security programa koji djeluje u sklopu Center for European Policy Analysis (CEPA) te poznati psiholog i profesor Brad Johnson s United States Naval Academyja. S hrvatske strane sudjelovali su neki od najuspješnijih ljudi hrvatske poslovne scene - predstavnici vodećih kompanija poput Infobipa, Plive, Končara, Coca Cola Hrvatska, Revuta, Orqa i Gideon Brothersa. U panelima i diskusijama sudjelovali su brojni hrvatski ministri, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a predsjednik Zoran Milanović otvorio je Forum. Uz već spomenute teme na forumu se također razgovaralo o rastućoj start-up sceni u Hrvatskoj te sličnostima i različitostima od one u SAD-u. U sklopu Foruma održan je i Youth Leaders Forum s ciljem razmjene ideja mladih stručnjaka i lidera na temu zelene politike, međunarodnog i održivog poslovanja te umjetne inteligencija. Youth Forum otvorio je Lee Satterfield, pomoćnica državnog tajnika za obrazovanje i kulturu američkog State Departmenta.

Dana, 6. i 7. travnja gradonačelnik Pule je sudjelovao na Danu grada Sarajeva, našeg pobratimskog grada, s kojim obilježavamo deset godina pobratimstva.

Zatim u petak, 8. travnja gradonačelnik Pule je, uz državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta RH Tončija Glavina i zamjenika gradonačelnika Splita Antonia Kuzmanića, nazočio na tiskovnoj konferenciji u Splitu na kojoj je predstavljen festival elektronske glazbe pod nazivom „Secret project presents Pula music week“ čiju organizaciju potpisuju najveći glazbeni promotori ALDA i Insomniac. Hrvatska će ovo ljeto u Puli i Splitu ugostiti neke od vodećih imena elektronske i svjetske glazbene scene, a prema riječima organizatora na Jadranu se zahvaljujući tim događanjima očekuje preko 150.000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

Gradonačelnik Pule nije krio zadovoljstvo što će u periodu od 30. lipnja do 6. srpnja u Pulu i na istarski poluotok stići neki od najboljih svjetskih DJ-eva koji će nastupiti u pulskoj Areni. „Grad Pula je nasušno trebao ovakvo događanje. Ako proanalizirate utjecaj koji su ovakve ili slične manifestacije imale na sredine gdje su ranije održavale, tada slobodno možemo reći da grad Pulu zahvaljujući „Pula music week-u“ očekuju lijepe stvari. Prema najavama, uz impresivan spektar izvođača, „Secret Project presents Pula Music Week“ privući će stotinjak tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta u Istru. Posljedično se očekuje ekonomski utjecaj na svim razinama tako da s veseljem očekujemo ovo događanje koje ćemo raširenih ruku dočekati ovo ljeto, ali i narednih godina“ podvukao je Zoričić na održanoj konferenciji za medije.

Krajem tjedna, točnije 9. travnja gradonačelnik sudjeluje, uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, na prezentaciji Multinacionalne vojne vježbe „Štit22“ koja će se održati na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Kamenjaku.