EU projekti

13/04/2022

Održan radni sastanak gradonačelnika Filipa Zoričića s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Sinišom Kukićem i suradnicima

U srijedu, 13. travnja 2022. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači održao je radni sastanak s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Sinišom Kukićem.

Električni brod, divlja odlagališta, EU projekti, Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun najvažnije su teme o kojima su, nakon održanog sastanka, gradonačelnik Zoričić i direktor Kukić izvijestili medije.

“Fond ima dugogodišnju suradnju s jedinicama lokalne samouprave među kojima je i Grad Pula. Na današnjem sastanku gradonačelniku Pule poželio sam da što više projekata realiziramo. Fond je tom prigodom predstavio 23 poziva u vrijednosti 877 milijuna kuna. To je najveći iznos koji je ikada izašao iz Fonda. Danas smo komunicirali o načinima kako da od tih sredstava Pula dobije što više. Izuzetno sam zadovoljan kako je radni sastanak održan kao i pripremljenošću svih stručnih službi Grada Pule. Ovo je početak jedne lijepe suradnje u ovoj godini“, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Siniša Kukić.

Gradonačelnik Filip Zoričić izrazio je zadovoljstvo što je na inicijativu Grada Pule održan današnji sastanak kojem se odazvao direktor Fonda Siniša Kukić s najbližim suradnicima te se razgovaralo o intenziviranju dosadašnje suradnje.

„Naša intencija je da Pula bude „zeleni“ grad i u tom kontekstu razgovarali smo o temama koje su vezane uz okoliš te o projektima za koje smo se već javili na natječaje iz EU fondova ili smo u pripremi. Nadalje, Grad Pula ide s inicijativom lokalne brodske linije koja će povezivati električnim brodom Pulu, Štinjan , otočje Brijuni i nazad prema gradu, jer su Brijuni adresom i katastrom naš otok i smatram to dobrom otočnom, prometnom i ekološkom temom. Nadalje, razvijamo prostor zelene industrije i u kontekstu izgradnje sortirnice kada ćemo moći razgovarati o cirkularnoj ekonomiji. Današnji radni sastanak s predstavnicima Fonda kontinuitet je nastavka suradnje Grada s državom i to je dobar razvojni put Grada Pule“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Direktor Pula Herculanee Robi Fuart podsjetio je na konkretne projekte koji su već u realizaciji u tom komunalnom poduzeću, a o kojima se razgovaralo na sastanku, poput selektivnog prikupljanja otpada i solarizacije krovova za koje je već izrađena dokumentacija.

„Radit će se i dokumentacija za reciklažno dvorište, sortirnicu i kompostanu“, najavio je Fuart.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradskih komunalnih poduzeća, dok su u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nazočili predstavnici sektora za energetsku učinkovitost, fondove Europske unije, za gospodarenje posebnim kategorijama otpada i zaštite okoliša.