EU projekti

01/05/2022

Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

Danas je tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada. Okupljene je pozdravio gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je naglasio važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na tom mjestu četvero naših sugrađanki i sugrađana različite nacionalnosti poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava. Naglasio je kako je to bio atak na našu multikulturalnost na koju smo ponosni.

„Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započelo je 1889. godine sjećanjem na žrtve tri krvoprolića u Chicagu tri godine prije, 1886., a od 1890. Hrvatska obilježava ovaj praznik i to je jako znakovito. Ono što je još znakovitije je da se u našem gradu prije 102 godine dogodila tragedija i atak fašista na ljude koji su samo glasno izvikivali da imaju pravo na svoje dostojanstvo. I nakon 100 godina taj isti glas i dalje se čuje. Svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo. I zato, kada nakon toliko godina moramo ponovno govoriti o dostojanstvu svakog čovjeka i radnika, mi ćemo i kao gradska uprava poduprijeti inicijativu mjesnog odbora da se Ulica Sergijevaca preimenuje u Prvomajsku ulicu. To je jedan simboličan čin da ne zaboravimo, jer zemlja bez radnika nema smisla“, rekao je Zoričić i poželio svim Puležankama i Puležanima sretan Međunarodni praznik rada.

Polaganju vijenaca odazvali su se i zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi i predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

U ime Istarske županije pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac poručio je kako četvero poginulih 1920. godine nisu bile jedine žrtve podsjetivši i na trojicu radnika koji su, braneći strojeve kod Mlina, položili život.

„Borba za slobodu, progresivnost i prava svih koji ovdje žive oduvijek su simbolizirali Pulu. Multikulturalnost i antifašizam trajna su odrednica ovoga grada“, poručio je Glušac.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich naglasila je kako se Zajednica Talijana i ove godine odazvala obilježavanju 1. svibnja kako bi podsjetili na borbu i prava radnika.

„Multikulturalnost uvijek izdvaja Pulu, a suživot je prisutan u Puležankama i Puležanima i to je jedna kulturološka, civilna i nematerijalna vrijednost. Prisjećajući se borbe za slobodu, jednakost i uvažavanje naša je obaveza usmjeriti političku demokraciju prema socijalnoj demokraciji. Samo tako ćemo dati počast poginulima kojih se danas sjećamo“, kazala je Bussich.

U ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić rekao je kako ove godine obilježavamo Prvi svibanj u ozračju ekonomske krize koja polako zahvaljujući interesima velikih sila, zahvaća naše društvo.

„Cijene svaki dan divljaju, plaće ne prate cijene. Režije rastu, hrana je sve skuplja, preživljavanje sve teže. Oslonac našeg društva, naša budućnost, mladi ljudi, napuštaju ovu zemlju i u želji za boljom budućnošću odlaze u druge zemlje. Nadamo se, da će se sve ovo promijeniti u nadi da se ovoj krizi i skupoći bliži kraj“, rekao je Buršić.

Čestitajući svim radnicama  i radnicima Prvi maj, Međunarodni praznik rada, dan solidarnosti proletarijata i radnih ljudi cijelog svijeta, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić naglasila je kako je danas, isto kao i prije 136 godina pitanje radničkih prava jednako aktualno.

„Od onih famoznih osmica koje su tražili i za koje su u borbi za dostojanstven rad gubili živote radnici širom svijeta, bojim se da u Hrvatskoj nismo puno napredovali. Malo je onih koji danas s plaćom od  osmosatnog radnog vremena mogu preživjeti. I zato su radnici prisiljeni  raditi ili prekovremeno, ili „u fušu“, kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojoj obitelji, a onda rijetko da imaju osam sati za odmor i razonodu, a još manje za kulturu i obrazovanje. Na žalost, većina radnika živi da bi radila, umjesto da rade kako bi živjeli“, poručila je Cvitić.

Nakon prigodnih obraćanja predstavnici Grada Pule, sindikata, Istarske županije, Zajednice Talijana i antifašističkih boraca Pule položili su vijence na spomen ploču žrtvama prvosvibanjskih demonstracija 1920. godine na Portarati. Bili su to: Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza.

Uslijedio je nastup s prigodnim repertoarom kulturno-umjetničkih društava Lino Mariani i Matko Brajša Rašan, Zbora Praksa te Puhačkog orkestra Grada Pule, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili.