EU projekti

23/11/2011

Grad Pula u sve više EU projekata

Grad Pula dosad je sudjelovao u nizu projekata financiranih iz različitih EU programa ili realiziranih temeljem suradnje s inozemnim gradovima partnerima. Dosadašnja iskustva sudjelovanja u takvim programima i projektima, uz realizaciju konkretnih projektnih ciljeva, ostvarenom direktnom ili indirektnom financijskom koristi temelj su znanja neophodnog za uspjeh u budućem korištenju sredstava europskih fondova nakon što Republika Hrvatska postane članicom Europske Unije. Grad Pula je uključen u realizaciju projekata financiranih sredstvima Europske Unije od 2004. godine, a dosad je sudjelovao u nizu realiziranih projekata kao partner ili kao nositelj poput INFIORE, ADRIA.net, TESCOS, ADRIA-TUR, ADRIA-LINK i IN.RO.SE.

Osim već realiziranih projekata, prihvaćeno je nekoliko projekata u kojima Grad Pula trenutno sudjeluje, poput projekata DIVA, CITY_SECi YOUTH ADRINET.

Pored ovih, u okviru programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, prioritet 2 - Prirodni i kulturni resursi i prevecija rizika, mjera 2.2. Upravljanje prirodnim i kulturnim resursima i prevencija prirodnih i tehnoloških rizika, Grad Pula kandidirao je najnoviji projekt pod nazivom ADRIFORT.

18,9 milijuna eura za Kaštijun

Pored toga želimo posebno istaknuti kako pozitivna iskustva u privlačenju novčanih sredstava iz EU fondova ima i tvrtka za gospodarenje otpadom u većinskom vlasništvu Grada Pule Kaštijun, kojoj je Europska komisija putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za sufinanciranje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom dodijelila 18,9 milijuna eura. Projekt Kaštijun je pripreman i vođen od strane gradske uprave Grada Pule u suradnji s Istarskom županijom sve do osnivanja tvrtke Kaštijun d.o.o.