EU projekti

09/01/2012

Održana javna tribina o ulasku Hrvatske u EU

U prostorijama HGK, Županijske komore Pula, održana je danas prva u nizu javnih tribina o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Riječ je o tribinama koje su organizirane u okviru projekta "EU pokreni se", u partnerstvu Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog saveza zadruga te medijskih partnera 24sata i HINE, uz potporu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Cilj održavanja tribina jest objasniti zainteresiranim građanima i predstavnicima drugih sektora učinke pristupanja Europskoj uniji pa su tako danas predstavljeni rezultati pregovaračkog procesa i sadržaj Pristupnog ugovora, ali i mogućnosti koje se hrvatskim građanima pružaju ukoliko Hrvatska postane punopravnom članicom Europke unije.

U ime Grada Pule sudionike je pozdravila zamjenica gradonačelnika Vera Radolovića koja je istaknula kako Hrvatskoj zasigurno pripada mjesto u velikoj europskoj obitelje te je pozvala sve građane da u nedjelju 22. siječnja izađu na Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji obilježen je brojnim zabludama, istaknuli su Ariana Vela ispred Hrvatske udruge poslodavaca i Ante Dujmović iz Instituta za međunarodne odnose. Hrvatska će ulaskom u Uniju zadržati svoj nacionalni identitet, hrvatski jezik postat će jednim od jezika Unije, a Unija neće utjecati na prozivodnju tradicionalnih prozivoda, posebice ukoliko se oni prozivode za osobnu uporabu. Ukoliko je namjera proizvođača plasirati ih na tržište, bit će potrebno osigurati europske sanitarne standarde i standarde zaštite hrane, s naznakon da je Hrvatska već usvojila većinu propisa koji reguliraju ovo pitanje, kazala je Vela.

Nakon Pule, javne tribine će se tijekom siječnja održati u Rijeci, Zadru, Osijeku, Vinkovcima i Koprivnici.