Novosti

01/03/2012

Hvalevrijedna akcija zaštite ptica

Uz mnoštvo učenika i nastavnika pulskih osnovnih škola u Šijanskoj šumi održano je danas edukativno predavanje o gnježđenju ptica, a postavljene su i prigodne kućice za ptice. Naime, u sklopu projekta "Pula - Zdravi grad" te projekta "Pula - Grad prijatelj djece" Zajednica tehničke kulture Pula u suradnji s JU Natura Histrica, osmislila je radionicu maketarstva za izradu drvenih kućica za ptice s ciljem razvijanja ekološke svijesti kod djece, popularizacije zaštite prirode, edukacije o važnosti ptica i očuvanju ptičjih staništa kao i biološke raznolikosti. Na taj su način učenici savladali tehničke vještine uz istovremeno podizanje razine kreativnosti i inovativnosti.

Stručna suradnica u JU Natura Histrica Maja Bizjak Maretti istaknula je kako se postavljanjem jednostavnih drvenih kućica pomaže gniježđenju urbanih ptica, jer u gradovima sve teže pronalaze prostor gdje bi napravile gnijezdo.

Tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos pojasnio je kako su u kabinetu Centra za tehničke aktivnosti Veruda učenici tokom izvanškolske radionice maketarstva savladali tehniku izrade drvenih kućica za ptice i ukupno su načinili 15 kućica te će se nekoliko njih postaviti u dvorištima pulskih osnovnih škola, gradskim parkovima te u samoj šumi Šijana.

Izrađene kućice predstavnicima škola i prigodna priznanja polaznicima radionice uručio je zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin koji je pohvalio ovu hvalevrijednu inicijativu koja dodatno oplemenjuje biljni ali i životinjski svijet u park šumi Šijana.

Nakon postavljanja prve kućice za ptice u Šijanskoj šumi, uslijedilo je i edukativno predavanje stručnjaka JU Natura Histrica o bioraznolikosti ptičjih vrsta.