Novosti

27/03/2012

Započela obnova zapadne kortine i kule na Kaštelu

Danas je u Puli započela rekonstrukcija, konzervacija i zaštita krova zapadne kortine i kule Mletačke utvrde Kaštela u kojima je uslijed dotrajalosti došlo do prodora voda i velike koncentracije vlage. Zbog toga je Povijesni i pomorski muzej Istre pokrenuo projekt rekonstrukcije kule koja je također značajno devastirana i oštećena. Budući da se objekt nalazi unutar zaštićene spomeničke cjeline Pule, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, svi pripremni radovi izvode se pod nadzorom Ministarstva kulture RH Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Puli. Rekonstrukciju vrijednu 1.828.693,63 kuna s PDV - om obavlja poduzeće Kapitel d.o.o. iz Žminja, a u pripremnim radovima sudjelovali su Institut IGH d.d. iz Zagreba i Adrion građevinarstvo i inženjering d.o.o. iz Pule.

Kaštel je prošloga ljeta ugostio 30ak manifestacija, a godišnje ga posjeti oko 55.000 posjetitelja te će kula s novim estetskim izgledom, vjeruje ravnatelj muzeja Gracijano Kešac, biti još jedan argument koji će privući turiste na Kaštel. Kešec je istaknuo da je do sada obavljena sanacija južne i istočne kortine, a da je sada na redu i ova zapadna. Zahvalio se tvrtkama koje su sudjelovale u pripremi radova, te izvođačima, ali i Istarskoj županiji i regiji Veneto koje uz Muzej sufinanciraju ovaj značajan projekt.

Radovi obuhvaćaju 470 m2, kula će dobiti nove prozore i unutarnje stepenice na dva nivoa. Obnavlja se karbonskim vlaknima i drugim specijalnim materijalima jer blizina mora predstavlja opasnost od korozije. Zadovoljstvo projektom izrazili su i gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

"Ovo je ulog koji će se sigurno višetruko vratiti svima nama, bilo kroz turizam ili neke druge manifestacije koje će se održavati ovdje tokom ljeta", rekao je Miletić, a Torbica je dodao da Županija nastavlja s vrijednim projektima.