Novosti

30/03/2012

Pula među svjetskim gradovima u akciji "Sat za planet Zemlju"

Pula će se i ove godine, u subotu, 31. ožujka 2012. godine, gašenjem rasvjete na pulskoj Areni u 20,30 sati pridružiti globalnoj akciji "Sat za planet Zemlju".

Akcija u svijetu poznata kao "Earth Hour" napredovala je od inicijative iz Sydneya 2007. godine u veliki globalni pokret u kojem je prošle godine sudjelovao 5251 grad s gotovo dvije milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta, na svih sedam kontinenata.

Hrvatska se akciji prvi put pridružila u ožujku 2009. godine kada je stala uz bok najvećim svjetskim gradovima poput San Francisca, New Yorka i Toronta. Ove godine, osim na pulskoj Areni, na sat vremena ugasit će se rasvjeta na Dubrovačkim zidinama, osječkoj Tvrđi, uvali Foša u Zadru, južnom pročelju Dioklecijanove palače, splitskoj rivi, Trsatskoj gradini te drugim znamenitostima u većim gradovima.

Inicijativu "Sat za planetu Zemlju" organizira WWF kako bi potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnim vođenjem računa o uštedi energije pridonesu zaštiti prirodnih resursa našeg planeta. WWF-ovoj inicijativi "Sat za planet Zemlju" može doprinijeti svatko gašenjem svjetala posljednje subote u ožujku u 20,30 sati, ali i najmanjim aktivnostima tijekom cijele godine, poput uporabe štednih sijalica ili vožnje bicikla i korištenja javnog prijevoza umjesto vožnje automobilom.

Za potrebe ovogodišnje kampanje snimljen je i popratni spot koji, uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Eiffelovog tornja, egipatskih piramida, londonskog Tower Bridgea, grčke Akropole, Harbour Bridgea u Sydneyju ili Times Squarea u New Yorku, sadrži i snimke gašenja rasvjete na Dubrovačkim zidinama i pulskoj Areni, a dostupan je ovdje.