Novosti

05/04/2012

"Dobro zdravlje dodaje život godinama"

U prostorijama Čitaonice kluba umirovljenika u Puli održana je danas konferencija za novinare povodom predstojećeg Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava svake godine 7. travnja, a ujedno je održano zanimljivo predavanje psihologinja Marlene Plavšić i Neale Ambrosi-Randić o uspješnom i aktivnom starenju.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić istaknuo je kako je grad Pula dio mreže Zdravih gradova te kao takav mnogobrojnim aktivnostima pomaže starijim muškarcima i ženama da vode potpun i produktivan život, a starenje je tema koja se tiče svih nas u društvu. Pomoćnik i koordinator projekta Vinko Knez kazao je kako se ovogodišnji Svjetskidan zdravlja promovira pod motom "Dobro zdravlje dodaje život godinama", a posvećen je zdravom starenju.

"Prema popisu iz 2001. godine Pula je imala 9.290 stanovnika u dobi od 65 i više godina dok ih je u 2008. godini bilo gotovo 12.000" izjavio je Knez dodajući kako je zdravo starenje povezano sa zdravljem u ranijim godinama života. Knez je dodao kako u današnjem društvu postoji diskriminacija prema osobama starije životne dobi te kako postoje stereotipi protiv kojih se valja boriti.

Ravnatelj JU Pula Sport Mario Peruško predstavio je dio programa "Proljeće u Šijanskoj šumi" koji će iduće nedjelje, 7. travnja, biti posvećen osobama starije životne dobi. Sve aktivnosti u Šijanskoj šumi odvijat će se od 9 do 13 sati, a program otvaraju šahisti šahovskog kluba Pula akcijom pod nazivom "Matirajmo u Šijanskoj šumi". U 9.00 sati kreće i organizirano pješaćenje Šijanskom šumom, u 10.30 sati održat će se prezentacija vještina Tai-Chi-a i Capoeire dok je u organizaciji Crvenog Križa Istre i Udruge dijabetičara organizirano mjerenje tlaka i glukoze krvi od 11 do 13 sati.

Nakon konferencije za novinare održano je predavanje o uspješnom i aktivnom starenju prilikom kojega su predavačice, psihologinje Marlena Plavšić i Neala Ambrosi-Randić istaknule zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost i životni optimizam kao faktore koji najviše utječu na zdravo i dobro starenje.