Novosti

10/04/2012

Titanic: Četiri dana života

Povodom stote godišnjice potonuća Titanica u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, u utorak 10. travnja 2012. godine održat će se otvorenje izložbe likovnih radova pod nazivom "Titanic: četiri dana života" autora Cvetka Iviša. Izložbi, koja se otvara u 18.30 sati prisustvovat će i predsjednik Uprave Uljanik brodogradilišta Marinko Brgić.

..."Titanic" je ime britanskog prekooceanskog broda koji je potonuo u noći s 14. na 15. travnja 1912. godine na svojem prvom putovanju iz Southamptona u New York, nakon svega četiri dana plovidbe. Bio je najveći i najluksuzniji brod tog doba (46 000 t), a pripadao je britanskoj brodarskoj trtki "White Star Line". Zbog napredne tehnologije gradnje, dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada, držali su ga nepotopivim....

Autor izložbe, Cvetko Išić, rođen je u Ljubljani, a od svoje treće godine živi u Puli. Hobi mu je brodomodelarstvo i slikarstvo, a svoj je radni vijek proveo na brodovima širom svijeta. Zajedno s članovima Udruženja likovnih i književnih stvaratelja ULIKS iz Pule imao je desetak izložbi, te dvije samostalne prigodom 100. obljetnice porinuća prve podmornice u pulskom Carskom i kraljevskom pomorskom arsenalu.