Novosti

11/04/2012

Ministrica kulture podržala kandidaturu Pule za UNESCOV Grad knjige 2014.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić u svom nastupnom posjetu Puli i Istaskoj županiji, susrela se danas na radnom sastanku u prostorijama Komunalne palače u Puli s predstavnicima Grada i županije te članovima Povjerenstva projekta "Pula grad knjige".

Ministrica je istaknula kako je Ministarstvo kulture i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u suradnji s Gradom Pulom i Istarskom županijom pokrenulo inicijativu za kandidaturom Grada Pule za Svjetsku prijestolnicu knjige 2014. godine. Sa(n)jam knjige u Puli određen je kao voditelj projekta zbog svojih uspjeha na međunarodnoj i regionalnoj razini kao i suradnji sa svim dionicima iz područja knjige u Hrvatskoj, a iz imena sajma proizlazi i inspiracija programa Pule kao prijestolnice knjige koji u imenu nosi riječ sanjati. Program kandidature je raznolik, inspiriran burnom prošlošću grada Pule, specifičnostima cijele Istre, ali otvoren svima koje povezuje knjiga. Usmjeren je na promidžbu knjiga, autora, nakladnika, odnos cijele knjižne industrije i njegovanje navike čitanja u trajanju od jedne godine. Ministrica je najavila kako će Istra uskoro dobiti i svoju prvu litearnu kuću ćime će se pospješiti komunikacija između pisaca, izdavača i prevoditelja u cijeloj regiji.

Gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo dolaskom ministrice kao i potporom za kandidaturom te je naglasio je kako će Grad Pula i Istarska županija poduzeti sve kako bi ovaj projekt zaživio.

Članica Povjerenstva projekta "Pula grad knjige" Magdalena Vodopija, kao potencijalnu lokaciju prve literarne kuće u Istri vidi prostor Sveučilišne knjižnice u Puli, koja se seli u sveučilišni kampus. "Ideja je bila tu useliti "maštalački pogon" za budućnost Pule i Istre kao grada odnosno regije knjige", kazala je Vodopija.

Prilikom boravka u Puli ministrica kulture donirala je knjige autora Slavka Goldsteina, Viktora Žmegača, Vesne Parun i Marije Crnobori Životić pulskoj Knjižnici i čitaonici, a u galerijsko muzejskom prostoru Svetih srca susrela se s pulskim suvremenim umjetnicima.