Novosti

12/04/2012

Bogat program u kinu Valli

U Maloj dvorani pulskog Kina Valli održana je danas konferencija za novinare na kojoj su ravnateljica Zdenka Višković-Vukić, voditeljica Kina Valli Tanja Miličić te predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Istra" Klaudija Velimirović najavile predstojeće aktivnosti u pulskom kinu.

Najavljene su posljednje dvije opere u sklopu prijenosa Metropolitan Opere ove sezone. Riječ je o "La Traviata" (G. Verdija) koja je na rasporedu 14. travnja u 19.00 sati te opera "Manon" (J. Masseneta) koju kino Valli prenosi 28. travnja također u 19.00 sati, a predstavljen je i program operne sezone 2012./2013.

Svjetski priznata francuska sopranistica Natalie Dessay debitirat će u Metropolitan operi ulogom Violette, žene koja žrtvuje posljednju priliku za ljubav. U operi "La traviata" Matej Polenzani je u ulozi Alfreda Germonta, mladića iz dobre obitelji koji je spreman riskirati sve za Violette. Dmitri Hvorostovsky utjelovljuje Giorgia Germonta, Alfredovog oca, koji ne odobrava Violettin načina života, ali je dirnut njezinim zavjetom. Met dirigent Fabio Luisi ravna Verdijevom romantičnom tragedijom, jednom od najvoljenijih opera svih vremena. U drugoj novoj produkciji sezone, Anna Netrebko prvi put u Metropolitan operi portretirat će plahovit i tragičan lik Manon. Piotr Beczala tumačit će ulogu njezina ljubavnika Chevaliera des Grieuxa, Paolo Szot rođaka Lescauta, a David Pittsinger grofa des Grieuxa. Dirigent Fabio Luisi imat će čast ravnati prvom izvedbom ovog djela u Metropolitanu.

Metropolitan opera sljedeće sezone nudi 12 novih prijenosa uživo uključujući i sedam novih produkcija (od kojih su dvije Metove premijere) a započinje u subotu, 13. listopada, s novom produkcijom opere L'Elisir d'Amore s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi. Točan popis izvedbi koje će se prikazati u Kinu Valli bit će objavljen u rujnu.

U Kinu Valli održati će se hrvatska premijera dojmljivog slovenskog dokumentarnog filma Aleksandrinke uz gostovanje redatelja Metoda Peveca, 19. travnja u 19:30. Projekt je realiziran uz potporu Slovenskog kulturnog društva "Istra". Priča o Aleksandrinkama je priča o bolnom emigriranju gotovo isključivo žena. Zbog siromaštva i fašističke politike prije II svjetskog rata žitelji Vipavske doline u zapadnoj Sloveniji napuštali su svoja ognjišta. Brojni muškarci emigrirali su u Argentinu, dok su žene i mlade djevojke odlazile u Egipat, u Aleksandriju, gdje su desetljećima radile kao dojilje, dadilje i kućne pomoćnice. Mnoge su se vratile prekasno da bi uživale u vlastitoj djeci i svojem domu. Film donosi svjedočanstva posljednjih živućih Aleksandrinki.