Novosti

16/04/2012

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile

Svečanom sjednicom Sveučilišnog senata, u Puli je danas obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile. Sveučilište je osnovano krajem 2006. godine, a Danom sveučilišta proglašen je datum rođenja biskupa Dobrile po kojem ova pulska institucija za visoko obrazovanje nosi ime.

Uz prisustvo visokih dužnosnika i gostiju, svečanost je otvorio rektor sveučilišta Robert Matijašić koji je naglasio kako Sveučilište danas broji oko tri tisuće studenata, pet Odjela i 180 nastavnika. "Sveučilište ima svoju viziju koju slijedi, a to je stvoriti centar znanstvene i visokoškolske izvrsnosti zapadne Hrvatske temeljen na načelima jednakih mogućnosti koje će aktivno sudjelovati u društvenom i gospodarskom životu stanovnika Hrvatske", kazao je Matijašić.

U ime Grada Pule petu godišnjicu osnutka Sveučilišta čestitala je zamjenica pulskog gradonačelnika Vera Radolović koja je ujedno istaknula važnost dugoročnog održivog razvoja u visokom obrazovanju.

Svečanosti je danas prisustvovao i Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je poručio kako je nezaposlenost mladih ljudi danas jedan od gorućih problema Hrvatske te istaknuo kako je upravo ulaganje u sveučilišta i ostale obrazovne institucije jedno od ključnih rješenja tog problema. Jovanović je kazao kako će rad Sveučilišta u idućih pet godina zasigurno obilježiti predstojeća izgradnja studentskog doma i restorana vrijednih 28 milijuna kuna koje će ministarstvo financirati s 22 milijuna kuna.

Istarski župan Ivan Jakovčić dodao je kako je Istra danas najdinamičnija regija u Hrvatskoj, a na pulskom Sveučilištu rađa se znanstveni kadar koji će dodatno afirmirati Istru.