Novosti

19/04/2012

Održana godišnja skupština Matice umirovljenika IŽ

U Domu hrvatskih branitelja održana je danas redovna godišnja skupština Matice umirovljenika Istarske županije na kojoj je predsjednik Bruno Stermotić, među ostalim, podnio Izvješće o ostvarenju programa rada Matice u prethodnoj godini kao i Program rada za 2012. godinu.

Govoreći o teškom položaju brojnih umirovljenika, Stermotić je kazao kako je u dvije godine prosječna mirovina pala za gotovo 9% uz istodobni rast cijena. "Udio prosječne mirovine u plaći za rujan 2011. iznosio je gotovo 40% što je najniži prosjek unutar svih zemalja Europske unije. Ovi podaci su dramatičan pokazatelj koji govori da ćemo i sutra, ukoliko se nešto ne promijeni, biti dežurni siromasi Europe" naglasio je Stermotić. Predsjednik Matice umirovljenika dotakao se i odnosa s Vladom Republike Hrvatske te vjeruje kako će vladajuća većina prepoznati potrebe umirovljenika te da će uspostaviti dobru suradnju. "U protekloj godini Matica umirovljenika organizirala je tradicionalne sportske igre dokazavši kako se se krizi unatoč i uz pomoć lokalne zajednice mogu organizirati kvalitetne aktivnosti" rekao je Stermotić.

Govoreći pak o budućim planovima, Stermotić je kazao kako će Matica, među ostalim, inzistirati na usvajanju Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi starije životne dobi u Saboru RH, zahtijevati će decentralizaciju sredstava za socijalne potrebe starijih osoba sa razine države na niže razine vlasti, podržat će dovršetak izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu kao i i početak izgradnje domova u Puli, Labinu i Pazinu te dogradnju u Rovinju.

Skupštini Matice umirovljenika prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin koji je naglasio kako Grad Pula kroz svoje programe i aktivnosti brine o umirovljenicima u cilju unapređenja njihove kvalitete života.