Novosti

25/04/2012

Koncertom Bruna Krajcara obilježena Noć knjige

U prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula u ponedjeljak 23. travnja upriličen je prigodan kulturni program u povodu obilježavanja "Noći knjige", manifestacije pokrenute kako bi se obilježio Međunarodni dan knjige i autorskog prava. Program je započeo već u popodnevnim satima predavanjima iz svijeta znanosti: "Kroz 10 povijesnih epoha Istre do Europe", predavačice Rosanne Biasiol-Babić i "Ranonovovjekovna istarska obitelj u brojevima" predavačica Marije Mogorović Crljenko i Danijele Doblanović. Zatim su uslijedile radionice čitanja priče za djecu na hrvatskom i talijanskom jeziku, a centralni je program započeo u 21 sat.

Službeno su predstavljena dva nova projekta - "BookCrossing" i "KLjuČ". "BookCrossing" je globalni virtualni projekt nastao u SAD-u 2001. godine. Knjige uključene u ovaj projekt ostavljaju se na javnim mjestima s ciljem da se omogući čitanje i slobodno kolanje knjiga, a njihov se put može pratiti putem web stranice http://www.bookcrossing.com. U Knjižnici je postavljen stalni punkt za razmjenu knjiga gdje će zainteresirane osobe moći preuzeti naljepnice za puštanje u opticaj svojih knjiga, a također ostaviti pronađene i pročitane knjige kako bi se nastavio njihov put od ruke do ruke čitatelja širom svijeta. Knjige koje Gradska

knjižnica uključije u "BookCrossing" mogu se pratiti putem linka http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/gkcpula/all.

"KLjuČ" je blog ljubitelj čitanja Gradske knjižnice i čitaonice Pula, namijenjen onima kojima je knjiga više od priče. Namjera je okupljati čitatelje koji dijele interes prema istraživanju tema iz književne baštine na nov i drugačiji način. Voljeli bismo da blog http://kljuc.gkc-pula.hr postane okupljalište zaljubljenika u knjigu, od ljudi iz struke do onih koji čitaju iz gušta, a sve u cilju razmjene mišljenja, proširivanja znanja, poticanja mašte i kao najvažnije, promoviranja čitanja kao najboljeg načina opuštanja u užurbanom i bučnom svijetu koji nas okružuje.

Središnji je događaj večeri bio koncert "Poezija u glazbi" pulskog glazbenika i kantautora, dragog prijatelja Knjižice, Bruna Krajcara. Svoj je nastup započeo autorskom skladbom "Ura", a zatim je nastavio izvoditi Balotine uglazbljene stihove "Koza", "Pozdrav unima doma", "Šparoge", "Kalavojna"... U nastupu mu se pridružila pjesnikinja žminjske čakavice, Nada Galant, recitirajući Balotinu pjesmu Foška, a ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, recitirala je Balotine stihove Pramaliće uz klavirsku pratnju Bruna Krajcara. Koncert je završen uz Krajcarove autorske skladbe "Vjeruj mi" i "Molim za tebe" te je nagrađen glasnim pljeskom vjene publike.