Novosti

26/04/2012

Iveranje bio-mase na Monumentima

Dana 26. travnja 2012. godine (četvrtak) započet će zbrinjavanje bio otpada na Monumentima. Na navedenoj površini deponirana je količina od više tisuća kubika biljnog materijala dovezenog s pulskih zelenih površina. Ista je nastala prvenstveno kao posljedica odlaganja bio mase nakon snježnog nevremena koje je zahvatilo pulsko područje prije dvije godine da bi se potom nastavilo sa kontroliranim odlaganjem do današnjih dana.

U međuvremenu, odloženi biljni materijal je u jednom navratu bio samljeven pomoću velikog stroja drobilice i odvezen na daljnju preradu (proizvodnja briketa). Zaostao materijal nakon prvobitnog iveranja nije bio tražene kvalitete za opetovani plasman pa ga se odlučilo samljeti posebnim strojevima uz odvajanje potencijalno korisnog materijala od nekorisnog otpada na ovaj način. Predviđa se da će radovi trajati do polovice svibnja uz povoljne vremenske uvjete.

Uslugu mljevenja izvršit će poduzeće Krt d.o.o. koji posjeduje specijalizirane strojeve freza za usitnjavanje drvene mase. Stroj ima ukupno težinu 16 tona, 260ks, može ustinjavati drvnu masu i manje kamenje. Osim stroja za mljevenje postoji i dodatni stroj za pripremu materijala.