Novosti

04/05/2012

Izložba "Prošlost za budućnost" u Svetim srcima

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca otvorena je danas, a u povodu 110. Obljetnice Arheološkog muzeja Istre - izložba "Prošlost za budućnost". Izložba je to o svim izložbama, a autorica izložbe dokumentaristica Katarina Zenzerović, pobrojala ih je 340 što u organizaciji Muzeja, ili u suorganizaciji Muzeja s drugim ustanovama ili pojedincima, kao i gostujućih izložbi vanjskih organizatora.

Arheološki muzej Istre izložbom je prvenstveno želio omogućiti posjetiteljima neposredan uvid i upoznavanje sa 110-godišnjom izložbenom djelatnošću Muzeja kao vitalnim i značajnim segmentom muzejskog rada. Namjera im je i pružiti mogućnost praćenja likovnih postava izložbi te likovnih i grafičkih rješenja muzejskih izdanja koja prate izložbe. Naposljetku, žele obilježiti 2012. godinu kao značajnu obljetničku godinu ustanove prigodnom izložbom. Ideju o koncepciji i realizaciji ove izložbe o izložbama potakla je obilna dokumentacijska građa o toj djelatnosti koja se prikuplja unutar Dokumentacijskog odjela Muzeja.

Ovom prigodom javnosti se po prvi puta predstavljaju izložbe Arheološkog muzeja Istre izborom mnogobrojne dokumentacijske građe: fotografija, razglednica, negativa na staklu, pisane i tiskane građe (dopisa iz arhive, knjiga utisaka posjetitelja, pozivnica, kataloga, plakata, prospekata, vodiča), crteža i planova te novinskih članaka.

Od ukupno 340 izložbi kronološkim redom prikazani su svi stalni postavi (od utemeljenja Muzeja grada Pule 1902., preko Kraljevskog muzeja Istre 1930. do današnjeg Arheološkog muzeja Istre koji je osnovan 1947. godine) te nešto manje od 30 povremenih - tematskih izložbi.

Od najzanimljivih izložaka svakako valja spomenuti Statut pulske općine napisan 1499. godine, a koji je bio dijelom fundusa Kraljevskog muzeja Istre. Danas se čuva u Državnom arhivu u Pazinu.

Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli posudila Arheološkom muzeju knjige i novine koje bilježe otvaranje preteča današnjeg Muzeja, iz prvih desetljeća 20. stoljeća. Muzej lapidarij iz Novigrada posudio je prospekt o novigradskom lapidariju - područnoj zbirci. Najveći dio fotografija potječe iz muzejske arhive, ali kako bi izložba bila što potpunija slikovne priloge ustupili su i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni - Pododsjek za zaštitu kulturnih dobara te Muzej-Museo Lapidarium iz Novigrada. Dio audiovizualnog materijala ustupili su Nikola Lorencin i Andrej Bader. Marko Račan je uložio veliki trud i puno vremena u montiranje video zapisa. Izložbu je likovno oblikovao studio "Sonda", a svakako valja naglasiti da je za izložbu tiskan i katalog (320 stranica) 20. po redu iz serije Monografije i katalozi Arheološkog muzeja Istre, koji će posjetiteljima izložbe, ali svim ljubiteljima kulturne baštine Istre, omogućiti bolji uvid u rad Arheološkog muzeja Istre, koji slavi 110. obljetnicu i jedna je od rijetkih institucija s tako dugim kontinuitetom postojanja.

Ovo područje proteklih stotinjak godina obilježilo je izuzetno dinamično razdoblje povijesti - promjena više država i političkih režima, emigracije i egzodusi stanovništva. Ni muzej nije bio toga pošteđen, tako da se i danas muzejska dokumentacija i sami artefakti nalaze rasuti na brojnim mjestima, u nekoliko država. Usprkos svemu, Arheološki muzej Istre uspio je opstati, i razviti se u jednu od najznačajnijih kulturnih institucija na području Istre i Pule. Pokazuje to i ova izložba o izložbama, kojoj dodatnu čar daje i uvijek izazovan Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca.

Arheološki muzej Istre prešao je dug put od malog gradskog muzeja do velike i važne kulturne institucije državnog značaja. No tu nije kraj. Pred muzejom se nalaze novi izazovi. Svjedoci smo prošlogodišnjeg otvaranja novog Muzejsko galerijskog prostora Sveta Srca na mjestu ruševne crkve, a svjesni smo i značenja koji je taj prostor dobio na području kulture Istre i Hrvatske. Pred nama su novi izazovi. Jedan od najvažnijih je adaptacija muzejske zgrade, te novi stalni postav Arheološkog muzeja Istre, koji mora biti moderan, interaktivan, multimedijalan i zanimljiv, kazao je na današnjem otvaranju izložbe "Prošlost za budućnost" ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Izložbu "Prošlost za budućnost" otvorio je pulski gradonačelnik Boris Miletić, čestitavši svim Puljanima i nazočnima Dan grada.