Novosti

08/05/2012

U tijeku sanacija divljeg odlagališta otpada na Monumentima

Radovi na zbrinjavanju otpada na području Monumenta u Puli u punom su jeku. Naime, krajem travnja ove godine na tom je području, Pula Herculanea započela s procesom zbrinjavanja nagomilanog bio-otpada budući je na toj lokaciji deponirano više tisuća kubika biljnog materijala dovezenog s pulskih zelenih površina. Svakodnevno se od građevinskog i drugog otpada, stotine kubika biološkog materijala odvaja, melje i priprema za odlaganje te unatoč ovim svakodnevnim aktivnostima sanacije, na navedeni prostor građani i dalje deponiraju svoj otpad što otežava rad strojevima i dovodi u pitanje sigurnost onih koji materijal odlažu.

I ovim se putem pozivaju građani da otpad ne odlažu na ovom, ali ni na ostalim ilegalnim odlagalištima te da svako nelegalno odlaganje prijave Komunalnoj službi Grada Pule koja će dojave prijaviti nadležnoj inspekciji zaštite okoliša. Podsjećamo, ilegalno odlaganje otpada regulirano je Zakonom o otpadu (N.N. 60/2008.) u kojem među ostalim stoji kako će se novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 700.000,00 kn kazniti za prekršaj pravna osoba koja ostavi, odbaci i/ili odlaže otpad na mjestima koja za to nisu određena u skladu s odredbama ovog Zakona.

Osim što nagrđuje veoma atraktivno područje Monumenta, ilegalno odloženi otpad prijetnja je okolišu i zdravlju ljudi jer negativno utječe na kakvoću tla, zraka i vode, a prouzročene štete zbog tuđe nebrige dugoročno mogu biti nesagledive.