Novosti

08/05/2012

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak posjetio Istru

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH Ivan Vrdoljak, danas je posjetio Istarsku županiju te se u sjedištu županije u Puli, sastao s istarskim županom Ivanom Jakovčićem, njegovim suradnicima, istarskim gradonačelnicima i načelnicima. Među ostalim, razgovaralo o uključivanju Istre u program energetske učinkovitosti obzirom da je Istarska županija za taj program kandidirala sedam zgrada, a raspravljalo se i izmjenama zakona o prostornom uređenju. Jakovčić je zahvalio ministru na dolasku te je kazao kako vjeruje da će kvalitetni projekti i dalje imati podršku ministarstva dok je ministar Vrdoljak pozvao sve prisutne da se uključe i pomognu u kreiranju kvalitetnog Zakona o prostornom uređenju.

Nakon županije, ministar je u pratnji svojih suradnika u pulskoj Komunalnoj palači prisustvovao prezentaciji projekta obnova fasada "Dolcevita" te projekta "1000 fasada". Ovom je prilikom ministar Vrdoljak pohvalio projekt "Dolcevita" kazavši kako je do sada polučio dobre rezultate, što je u konačnici dobro za turizam, gospodarstvo i zbog samih građana koji u Puli žive tijekom čitave godine. Ministar je naglasio kako se prirodna devastacija starih gradskih jezgri ne smije ravnodušno promatrati već je potrebno na nacionalnoj razini izraditi program očuvanja. "Država treba iznaći modele uređenja kako bi se projekti kandidirali za financijska sredstva strukturnih i kohezijskih europskih fondova", dodao je Vrdoljak.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ministra je ukratko upoznao i s ostalim aktualnim projektima, među kojima i o projektu uređenja područja Muzila kazavši kako su za ljeto predviđene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana uređenja temeljem utvrđenih smjernica od strane Gradskog vijeća, nakon čega će sve biti spremno za raspisivanje međunarodnog natječaja. "Smjernice se odnose na prostore za sportsku rekreaciju, zelene površine kao i na smještajne kapacitete. Predviđen je veliki međunarodni kulturni centar te mnoštvo javnih sadržaja koji će biti dostupni svim građanima Pule i njenim gostima, a sadržaji će Muzilu dati nov život", dodao je Miletić. Nakon prezentacije ministar Vrdoljak uputio se u obilazak Muzila.