Novosti

10/05/2012

Gostovanje redateljice Željke Sukove na projekciji filma "Marijine"

U petak, 11. svibnja u 20.00 u Kinu Valli, prikazat će se dokumentarno - igrani film "Marijine" kojeg će predstaviti redateljica Željka Sukovà¡ i montažer Aleš Suk.

Svjetska premijera filma održana je u svibnju 2011. godine na prestižnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Torontu uz izrazito dobre reakcije publike i kritike. Europska premijera održana je dva mjeseca kasnije, u srpnju, na jednom od najuglednijih kontinentalnih festivala u Karlovym Varyma, na kojemu je osvojio nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA. Hrvatsku premijeru film je imao na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

"Marijine" su svojevrstan hommage jednoj baki, bez tuge i patetike, obojan sjećanjem na nju kao neobičnu, životnu i zanimljivu ženu. Kako bi joj 'popravile' nadgrobni spomenik, njezine unuke pozivaju susjede i rodbinu na privatno okupljanje u čast pokojne Marije Violić, njihove sustanarke, prijateljice i bake.

Redateljica Željka Sukovà¡ rođena je u Rijeci 1977. godine. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. 'Marijine' su njezin prvi dugometražni film.