Novosti

10/05/2012

U Uljaniku porinuta gradnja 498 - "Barda"

U Uljaniku je danas s navoza 1 u more porinuta gradnja 498 pod nazivom "Barda" koju Uljanik Brodogradilište gradi za kompaniju Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan.

Brod je u more tradicionalnim presijecanjem konopa pustila Yegane Dadasheva zaposlenica spomenuta tvrtke, a svečanosti porinuća prisustvovala je i NJ. E. Kamil Khasiyev veleposlanik Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj, zatim Aydin Bashirov predsjednik kompanije Azerbaijan State Caspian Shipping Company sa svojim najbližim suradnicima, gradonačelnik Pule Boris Miletić i predsjednik Uprave ULjanik Grupe Anton Brajković.

Nazočnima se na početku obratio Marinko Brgić predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta koji je istaknuo kako danas za Azerbaijan State Caspian Shipping Company plovi 11 brodova sagrađenih u Uljaniku. "Izuzetna suradnja, koja je između danas vodećih ljudi kompanije i Uljanika započela prije 28 godina ovim ugovorima je potvrđena, produbljena te je stvorena čvrsta osnova za njenu budućnost", zaključio je Brgić.

Predsjednik Azerbajdžanske državne kaspijske morske plovidbe Aydin Bashirov istaknuo je kako su brodograditelji Uljanika prije skoro tri desetljeća, od 1984. do 1986. godine izgradili i predali kaspijskim brodarima osam paroma - trajekta koji su postali dijelom Kaspijske flote te i danas uspješno plove transportnim koridorom Europa-Kavkaz-Azija. Trenutna suradnja s Uljanikom nastavljena je ponajviše zaslugom uvaženog Iljhama Alijeva, predsjednika Republike Azerbajdžan koji svesrdno pomaže brodarima u procesu obnove Kaspijske flote.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitao je i zahvalio svim uljanikovcima na trudu i naporima koji su doveli do same izgradnje broda, ističući kako će se dobra suradnja Hrvatske i Azerbajdžana zasigurno nastaviti i ubuduće.

Inače, "Barda" je brod nosivosti 5.000 tona koji će prevoziti 54 vagona. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora oznake 5S26MC6 svaki snage 2000 kW pri 250 o/min s kojim će postizati 14,5 čvorova brzine plovidbe.