Novosti

11/05/2012

Obilježena godišnjica osnivanja Zajednice Talijana Pula i KUD-a "Lino Mariani"

U pulskoj Zajednici talijana, popularnom "Circolu", jučer je održana prigodna svečanost povodom 65. obljetnice osnutka Zajednice Talijana u Puli i SAC-KUD-a "Lino Mariani".

"SAC-KUD "Lino Mariani" iz Pule djeluje 65 godina, a zahvaljujući ljubavi prema glazbi i potrebi za očuvanjem kulturnog identiteta, postao je jedno od najznačajnijih talijanskih društava u Hrvatskoj", kazao je u uvodnom govoru predsjednik Zajednice Talijana i pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin kazavši kako je 9. svibnja 1947. godine, maestro Nello Milotti u tek osnovanom "Circolu" preuzeo vodstvo omladinskog mješovitog zbora s 45 pjevača i pjevačica te četiri harmonike. Radin je govorio i o Linu Marianiju koji je 1947. godine zajedno s još dvojicom radnika ubijen u sukobu s policijom jer su izašli pred tadašnji elektromlin "Sansa" na Vodnjanskoj cesti, odlučni da spriječe odvoženje strojeva u pulsku luku, odakle bi bili prevezeni u Italiju. U znak sjećanja, jučer je ispred "Circola" postavljeno restaurirano brončano poprsje Lina Marianija.

Svečanost je potom nastavljena prigodnim koncertom umjetničkih sekcija SAC-KUD-a "Lino Mariani", a tom je prilikom njihov voditelj Valter Belušić zahvalio svima na dugogodišnjoj podršci te je istaknuo kako je ove godine SAC-KUD Lino Mariani za 65. godišnjicu rada u promicanju glazbenog izričaja Istre i talijanske zajednice dobitnik Povelje Grada Pule.

Čestitku je uputio i gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao kako je očuvanje identiteta talijanske kulture kroz glazbu, jezik i običaje ono što karakterizira ovo društvo te im je poželio još mnogo uspjeha u narednim godinama.

Inače, SAC-KUD "Lino Mariani" u svom sastavu ima muški zbor, mješoviti zbor, ženski zbor, muški oktet, mandolinski orkestar i vokalne soliste. Njihov repertoar obuhvaća stilski različite skladbe; od opera, klasičnih i sakralnih djela, do narodnih i gradskih napjeva te djela suvremenih skladatelja i skladbi Nella Milottija.