Novosti

14/05/2012

Obilježena 20. obljetnica predaje pulske zračne luke Općini Pula

Povodom obilježavanja 20. obljetnice svršetka razminiranja pulske zračne luke i predaje na upravljanje tadašnjoj Općini Pula, danas je u prostorijama Komunalne palače u Puli zamjenica gradonačelnika Vera Radolović primila sudionike akcije razminiranja i predstavnike Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije. Prijemu su prisustvovali predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije Ljubomir Cerovac, tadašnji zamjenik zapovjednika čete "Leteći medvjedići" Romano Radetić, članovi grupe za razminiravanje Slobodan Buršić i Marčelo Troš te načelnik Općine Ližnjan, na čijem se teritoriju nalazi zračna luka, Srećko Ševerlica.

Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović zahvalila je svim hrabrim ljudima koji su pomogli u razminiranju zračne luke te davne 1992. godine te je istaknula kako zahvaljujući njima, danas sigurnije živimo.

Cerovac je podsjetio kako je 10. studenog 1991. godine donesena odluka o početku razminiranja pulske zračne luke, a šest mjeseci nakon toga, točnije 14. svibnja 1992., akcija je okončana i zračna luka predana je na upravljanje tadašnjoj općini Pula. Nažalost, razminiranje nije prošlo bez žrtava te su Dušan Bulešić, Stevo Grbić, Vicelj Marjanović i Marijan Vinković izgubili svoje mlade živote prije 20 godina prilikom akcije razminiranja luke. Cerovac je dodao kako je u akciji pregledano oko 600 šahtova, 368 objekata te više kilometara naftnih cijevi. Posao je obavljen u rekordnom roku i bez sličnih primjera u svijetu, a pritom je uklonjeno oko 3000 različitih mina i deaktivirano 47 raznovrsnih upaljača.

Radetić je podsjetio na te dramatične dane ispričavši kako je bilo teško primorati pripadnike 119. brigade da uđu u minsko polje i krenu sa razminiravanjem. "Nije bilo druge nego da kao vrstan stručnjak krenem prvi i budem ostalima primjer", kazao je Radetić priznajući da mu se i danas ledi krv u žilama kad se sjeti tih trenutaka straha i neizvjesnosti. U ime Općine Ližnjan i njezinih stanovnika sudionicima akcije zahvalio se načelnik Srećko Ševerlica.