Novosti

15/05/2012

Ministar Mrsić posjetio Pulu

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić boravio je danas u Puli te se u prostorijama Komunalne palače u pratnji svojih suradnika, predstavnika Grada Pule i Istarske županije susreo sa stručno osposobljenim osobama koje su privremeno zaposlene u Odjelima Grada.

Naime, u sklopu poticajnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje "Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa", Grad Pula iskazao je interes i potrebu za stručnim osposobljavanjem bez zasnivanja radnog odnosa putem prijema volontera u upravna tijela Grada. Mladi ljudi privremeno su zaposleni od sredine prošle godine, a za svoj rad primaju naknadu od 1.600,00 kuna mjesečno.

Mrsić je istaknuo kako volontiranje, odnosno stažiranje, omogućuje svakoj mladoj osobi da stekne nova saznanja i iskustva na radnom mjestu te je dobra prilika za sklapanje poslovnih kontakata. Upravo se o takvim iskustvima Mrsić raspitao kod mladih volontera i od njih zatražio sugestije kako bi se mjere politike zapošljavanje usavršile za buduće generacije.

Volonteri su izrazili zadovoljstvo što je mjera zapošljavanja zaživjela u Puli.Dosadašnja iskustva su mahom pozitivna te se općenito nadaju stalnom zaposlenju nakon isteka staža. Mišljenja su pak oprečna kada je riječ o visini naknade od 1.600,00 kuna mjesečno pa tako dio volontera smatra kako bi naknada trebala biti viša obzirom na vrijeme i trud uloženo u studiranje, dok bi drugi čak i besplatno volontirali kako bi stekli radno iskustvo.

Zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović naglasila je kako ova mjera zapošljavanja donosi dobro svima jer omogućava stjecanje radnog iskustva kojega svi poslodavci traže. Izrazila je uvjerenje da će vrijedni volonteri jednoga dana dobiti i stalno zaposlenje.

Uz ministra Mrsića i njegove pomoćnike susretu s volonterima prisustvovali su v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković, v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah te predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac.