Novosti

18/05/2012

Ukrašeni "slijepi prozori" na pulskoj tržnici

Tijekom jučerašnjeg dana privedeni su kraju radovi ukrašavanja "slijepih prozora" uz pomoć oslikanih panel ploča na kojima su članovi Gradske radionice iz Pule ispričali priču o povijesti zgrade tržnice i okruženja u kojem se ista kroz povijest nalazila. Tema koja je inspirirala Deboru Trusgnach i njezinog mentora Sinošić Marjana je "Pulska tržnica kroz povijest" od 1903. godine kad je zgrada tržnice dovršena do današnjeg dana.

Naime, ukrašeni "slijepi prozori", svaki za sebe, prikazuju sliku ptica koje se i danas nalaze u Istri uz tiskonovine i valute iz vremena o kojem upravo i "pričaju priču". Rešetke ili ograda koja se također nalazi na slici, simbol je tadašnje vlasti koja je bila u Puli. Može se tako prepoznati period austrijske vladavine na slici gdje se prikazuje sokol, doba Italije gdje je crni kos i Il Giornaletto di Pola, vrana prikazuje razdoblje njemačke vladavine u Puli, a doba kad je grad bio pun Amerikanaca i Engleza obilježava ptica crvendač. Doba Jugoslavije donosi na slikama svraka, a Hrvatsku predstavlja slavuj. Priču o Europi prikazuju razne vrste vrabaca i razbacani euri.

Debora je došla iz Italije na godišnji odmor u Pulu i naišla na djela i članove Gradske radionice. Poželjela je ostati i učiti posebne tehnike kojom se njezini članovi služe. Današnjim postavljanjem zadnjih djela, ukrašavanje "slijepih prozora" je završeno. No, njihovo održavanje, a moguće i mijenjanje, nastavit će se kroz vrijeme jer će i same slike pasti pod utjecaj vremena, vremenski prilika i neprilika. Uz pomoć mentora Sinošića, Debora je zavoljela i usavršila posebnu tehniku slikanja koja se nekad učila u poznatim renesansnim radionicama.