Novosti

25/05/2012

Otvoren međunarodni skup "Želimo moći raditi"

Pod pokroviteljstvom Provincije Trst (Provincia di Trieste) i Istarske županije u Zajednici, a u organizaciji udruge "Žene Europe", u pulskoj zajednici Talijana - Circolu otvoren je danas prekogranični stručni skup "Želimo moći raditi - Lavorare tutte - Vse želimo delati". Skup okuplja stručnjakinje i parlamentarke iz Republike Italije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske te predstavnice Europarlamenta.

Prilikom otvaranja skupa zamjenica istarskog župana i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Viviana Benussi napomenula je kako još uvijek ne postoji ravnopravnost spolova na tržištu rada ili u politici. Prisutnima se obratila i predsjednica Udruge Žene Europe Marianna Jelicich Buic, a u ime Grada Pule nazočnima je dobrodošlicu zaželjela zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović. Istaknula je pri tom potrebu razvijanja prisutnosti žena u društvenom, gospodarskom i političkom životu, kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

U sklopu skupa bit će upriličeno i otvorenje izložbe i video projekcija umjetnice Fabiole Faidiga "Circus Meme" odnosno inauguracija Spomenika Sonyju, indijskom slonu koji je stigao na otočje Brijuni kao poklon indijske premijerke Indire Gandhi Josipu Brozu Titu. Sony, kao simbol sjećanja, prenosi utopijsku poruku o mogućnosti suživota različitosti kroz prevladavanje tereta prošlih vremena ka jednoj boljoj budućnosti. Izložba se otvara sutra na otočju Brijuni.