Novosti

29/05/2012

"Samice" - najintrigantnija predstava sezone gostuje u Zagrebu i Rijeci

Jedna od najneobičnijih predstava sezone, predstava "Samice" Jasne Žmak u režiji Matije Ferlina i produkciji Istarskog narodnog kazališta u Puli, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih u srijedu 30. svibnja. Nakon dugo očekivane zagrebačke izvedbe, slijedi gostovanje u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u četvrtak 31. svibnja. U autorskom projektu "Samice" Matija Ferlin zajedno s Csillom Barath Bastajić, Ladom Bonacci, Jadrankom čokić, Lanom Gojak, Ivanom Krizmanić, Dijanom Vidušin, Anom Vilenicom, Rominom Vitasović, Silvijem Vovkom i Vedranom Živolićem radi na konceptu koreografiranja jezika.

Predstava "Samice" donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, junakinje imaju jednu jedinu stvar koja im je konstanta i zajednička - sve pričaju unatrag: od točke prema velikom slovu.

Predstava je premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 7. listopada 2011. Nakon uspješne premijere uslijedila su gostovanja na Festivalu Perforacije u Zagrebu, u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru te na Festivalu glumca u Županji.

Tekst za predstavu je napisala Jasna Žmak, dramaturg izvedbe je Sandro Siljan, scenograf je Mauricio Ferlin, autori kostima su Matija Ferlin i Desanka Janković, dok deseteročlanu glumačku ekipu čine Csilla Barath Bastajić, Lada Bonacci, Jadranka čokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk te Vedran Živolić. Producent predstave je Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom i kazalištem Planet Art iz Zagreba, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske Županije te Grada Zagreba.