Novosti

30/05/2012

Pojačana kontrola poštivanja prometa na pulskoj Rivi

Zbog opsega i kompleksnosti radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije na Rivi promet ovim dijelom grada posve je zabranjen, a od ponedjeljka 4. lipnja 2012. godine prometna policija kažnjavat će sve osobe koje budu zatečene u upravljanju vozilom u zoni zabrane prometovanja, kao i vozila koja budu nepropisno parkirana unutar zone privremene regulacije prometa.

Naime, na inicijativu Grada Pule jučer je održan sastanak predstavnika izvođača radova, investitora, Policijske uprave Istarske - Prometne policije Pula, Lučke uprave i Grada Pule i dogovoreno je intenziviranje radova, što će zahtjevati prisustvo većeg broja mehanizacije kao i ljudstva. Zbog početka iskopa na dubinama od 3 do 6 metara, stvorit će se potencijalne opasnosti za vozače i pješake, a kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti građana neophodna je pojačana kontrola poštivanja privremene prometne regulacije.

Tijekom prethodnog perioda uočeno je učestalo prometovanje motornih vozila po Rivi pri čemu se krše odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od sada će dijelom Rive kojim se odvijaju radovi moći prometovati isključivo vozila za potrebe opskrbe Uljanika i vozila sa posebnom dozvolom izdanom od strane Grada Pula.

Svim institucijama i privatnim tvrtkama koje svoje djelatnosti obavljaju na samoj obali i svoja vozila parkiraju na tom dijelu rive još jednom će biti upućena obavijest o zabrani prometovanja, a na samom ulazu u gradilište bit će postavljene betonske zapreke kako bi se onemogućio prolaz neovlaštenih vozila. Posebno zadužen djelatnik regulirat će i kontrolirati promet. Fizičke barijere bit će postavljene i na nogostupima kako bi se povećala sigurnost pješaka i onemogućio prolaz motora i mopeda.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama minimalna kazna koja je propisana za nepridržavanje ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova iznosi 500,00 kuna. Isti zakon propisuje i zabranu prometovanja nogostupima, odnosno propisano je da vozač motornog vozila (uključujući mopede i motocikle) za kretanje u prometu mora koristiti isključivo kolnik. Predviđena kazna za nepridržavanje ove odredbe iznosi 300,00 kn. Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Zakonom propisana kazna za nepridržavanje ove odredbe iznosi 300,00 kn.

Za vrijeme izvođenja radova osigurana su privremena parkirališna mjesta na kojima građani mogu parkirati svoja vozila, a nalaze se preko puta Veslačkog kluba duž ulice 119. Brigade, u ulici Sv. Ivana, duž cijele ulice locirano na lijevoj strani ulice iz smjera Rive, duž Kandlerove ulice do pješačke zone te uz ulicu Marsovo polje preko puta Mljekare i kod bivšeg vojnog poligona.

Stoga, još jednom apeliramo na sve učesnike u prometu da se do dovršetka radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije na Rivi i u Flacijusovoj ulici, pridržavaju postavljene privremene prometne signalizacije na području Grada kako bi se radovi mogli odvijati na što sigurnijoj razini.