Novosti

20/06/2012

Objavljen Međunarodni program 59. festivala igranog filma u Puli

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u dvorani KIC art kinau Zagrebu predstavljen je Međunarodni program Europolis, program Zemlja prijatelj te Retrospektiva 59. izdanja Festivala igranog filma u Puli. Uz programe, ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić predstavila je i ovogodišnje novo vizualno ruho Festivala za koje je zaslužan kreativni tim Studia Sonda.

Međunarodni program 59. Festivala igranog filma u Puli, koji se održava od 14. do 28. srpnja na Kaštelu, u Kinu Valli i Areni, započet će filmomkoji je otvorio iovogodišnjiBerlinale »Zbogom kraljice«(Les adieux à la reine) Benoita Jacquota, a bit će zatvoren filmom dobitnikom Zlatne palme ovogodišnjeg Festivala u Cannesu - »Ljubav« (L'amour) Michaela Hanekea. U međunarodnoj selekciji, koja se sastoji od programa Europolis i programa Zemlja prijatelj, u izboru umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića biti će prikazano 18 ostvarenja odabranih s najvećih svjetskih festivala u Cannesu, Veneciji, Berlinu i Rimu, a sve projekcije bit će hrvatske premijere. Odabrani filmovi iz Međunarodnog programa gostovat će u Art-kinu Croatia u Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama i u zagrebačkim art-kinima Metropolis, Grič i KIC te ljetnom kinu Tuškanac.

U ovogodišnjem programu Europolisa sudjeluju sljedeće države: Italija, Velika Britanija, Njemačka, Češka I Mađarska, a u realizaciji samog programapomogli su Francuski institut i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.U sklopu suradnje s Francuskom - zemljom prijateljem Festivala,ovogodišnja retrospektiva posvećena je Claudeu Chabrolu, i to s naslovima koji nisu bili prikazivani na recentnim retrospektivama: »Inspektor Lavardin« (Inspecteur Lavardin) iz 1986, »Betty« iz 1992, »Pakao« (L' enfer) iz 1994, »Cvijet zla« (La fleur du mal) iz 2001. te Chabrolov debi »Lijepi Serge« (Le beau Serge) iz 1959.