Novosti

16/07/2012

Najavljen početak festivalskih događanja u Puli

U subotu, 14. srpnja održana je prva u nizu ovogodišnjih medijskih konferencija 59. PFF-a koja se održala u Zajednici Talijana, Circolu. Konferenciju je otvorila ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić osvrtom na glazbeni koncert Leta 3 koji je večer prije dobro zagrijao posjetitelje Circola, a podsjetila je i na izložbu Duška Marušića Čičija "Ona i ja" u Kinu Valli koja tematizira fotografov odnos s velebnom Arenom za vrijeme održavanja Festivala. Posebnu zahvalu ravnateljica je uputila festivalskim sponzorima, pokroviteljima i naravno partnerima, a jedan od njih je bio i prisutan na konferenciji - Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavio je početak filmskih projekcija na Kaštelu. Osobitost ovogodišnjeg međunarodnog i popratnog filmskog programa jest velik broj francuskih filmova, a kao predstavnik zemlje partnera sinoćnjoj su projekciji filma Zbogom kraljiceprisustvovali i predstavnici francuskog veleposlanstva, Ina Pouant, ataše za kulturu i sam veleposlanik Jà©rà´me Pasquier.

Producentica Tanja Miličić osvrnula se na početak Pulice: "Izbor filma Kapetan Mikula Malinije bio slučajan jer smo željeli ponuditi roditeljima mogućnost da se i sami podsjete na svoje dane kad su kao djeca uživali u tom filmu." Priča o odličnom odnosu Puljana i Festivala nastavlja se i dalje, grad iz godine u godinu sve intenzivnije živi svoj Festival, a ovogodišnja je novost tzv. Festivalski otokna Giardinima, mjesto na kojem će se održavati različite radionice, susreti i intervjui.

Na samom kraju medijske konferencije Tanja Miličić je naglasila i posebno zanimljivu filmsku projekciju kojom će ovogodišnji Festival završiti - Pula je konačno proizvela i prvi dugometražni igrani film, prigodnog naziva Pulska veza.