Novosti

24/07/2012

Zalijevanje javnih zelenih površina

Slijedom proglašenja I. stupnja redukcije koji uključuje i zabranu zalijevanja javnih zelenih površina zbog izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika, želimo istaknuti da se javne zelene površine u gradu Puli najvećim dijelom navodnjavaju i zalijevaju iz izvorišta Karolina, a ne iz vodovodne mreže.

Pulski parkovi u okolici Arene već se četvrtu godinu za redom zalijevaju iz bunara Karolina koji raspolaže dovoljnom količinom tehnološke vode, ali neprimjerene za piće. U ljetnim mjesecima velike su potrebe za odgovarajućom količinom vode kako bi pulski parkovi i ostale zelene površine grada izgledale reprezentativno te pružale ugodu za sve koji u njima borave. Budući da se upravo u ljetnim mjesecima redovito bilježi deficit vode, Pula Herculanea je još prije četiri godine realizirala projekt kojim je zalijevanje parkovnih površina omogućeno korištenjem tehnološke vode iz bunara Karolina na trgu Nimfej.

Na ovaj način parkovne površine u neposrednoj blizini istoga (cca 30000 m3) imaju dovoljnu količinu vode tijekom cijele ljetne sezone kada je potrebna minimalna količina od 5-8 l/m2 za nesmetan rast i razvoj biljaka ovisno o vrsti i vremenskim uvjetima. Parkovne površine zalijevaju se tijekom noćnih sati jer tada biljke mogu vodu optimalno iskoristiti, a utrošak iste je zbog smanjene evaporacije i utjecaja sunca znatno manji.

Nedavno obavljena analiza vode iz bunara na Karolini pokazuje da ista udovoljava karakteristikama koje tehnološka voda za zalijevanje biljnog materijala treba imati i da za sada ne postoji opasnost od presušivanja istog. Dislocirani parkovi i biljke koje zahtijevaju povećanu skrb za ljetnih mjeseci zalijevaju se putem cisterni koje se pune na izvoru Karolina te se na taj način dnevno utroši od 15-20 m3 vode. Također, vozila za čišćenje i vozila djelatnosti kanalizacije u svojim aktivnostima koriste vodu sa izvora Karolina. Održavanje crpnih stanica i kolektora vrši se putem cisterni koje se pune na izvoru Karolina, dok su uređaji za pročišćavanje Pula Centar i Pula Sjever direktno spojeni na vodovodnu mrežu i prema planu Državne uprave za zaštitu i spašavanje isti su izuzeti iz plana redukcija vode.

Slijedom navedenog javne zelene površine s obzirom da se ne navodnjavaju direktno iz vodovodne mreže i dalje će koristiti vodu sa izvora Karolina, kao i ostala vozila Pula Herculanee u obavljanju svojih aktivnosti sve dok to izdašnost i kvaliteta izvora Karolina budu dozvoljavali. Javne zelene površine koje se navodnjavaju direktno iz vodovodne mreže u skladu sa proglašenjem I. stupnja redukcije bit će isključene iz navodnjavanja te će se za njihovo zalijevanje koristiti cisterne i voda sa izvora Karolina.