Novosti

07/08/2012

Koncert Puhačkog orkestra grada Pule i njemačkog Orkestra mladih Havixbeck

U sklopu 25. SAKUD-ove manifestacije Na ulicama i trgovima, u četvrtak 9. kolovoza s početkom u 21 sat na pulskom Forumu održat će se koncert Puhačkog orkestra grada Pule, s dirigentima Antom Dobronićem i Brankom Okmacom te gostujućeg puhačkog orkestra iz Njemačke - višestruko nagrađivanog Orkestra mladih Havixbeck, s dirigentom Rainerom Beckerom i solistom, trubačem Daisyem Beckerom.

Pulski puhači najavljuju glazbene teme iz filmova i mjuzikala. Orkestar se priprema za obilježavanje 20 godina djelovanja iduće godine, a osim koncerata, u planu je snimanje prvog nosača zvuka. Gosti iz Njemačke pripremili su atraktivan program filmske glazbe i skladbi u latino-američkim ritmovima, a najavljuju i jedno glazbeno iznenađenje.

Puhački orkestar grada Pule djeluje 19 godina. Simfonijskog je tipa, a čine ga glazbenici svih generacija. Među nastupima izdvajaju se oni na međunarodnim festivalima, koncerti u pulskom INK, ljetni Na ulicama i trgovima te na pulskom Filmskom festivalu. Orkestar redovito sudjeluje na Susretima puhačkih orkestara Istre i surađuje s drugim orkestrima. Za nastupe ih pripremaju dva dirigenta - Ante Dobronić i Branko Okmaca. Od svog osnutka 1993. do danas PO grada Pule jedan je od najboljih u Hrvatskoj: brojna priznanja, zlatne plakete s državnih natjecanja.

Orkestar mladih Havixbeck, Njemačka djeluje od 1973. godine i pripada najvišoj kategoriji puhačkih orkestara u svojoj zemlji. Svoje su djelovanje usmjerili na koncertiranje i sudjelovanje na natjecanjima, a visoki plasmani i nagrade pridonijeli su brojnim nastupima i u drugim zemljama. Orkestar njeguje raznolik repertoar, od originalnih skladbi za puhačke orkestre do obrada simfonijske i zabavne glazbe. Uspjehe su mu donijeli glazbeno obrazovani svirači i intenzivne probe prije svakog koncertnog predstavljanja. Orkestrom dirigira Rainer Becker, a na koncertu u Puli - kao i na brojnim drugim gostovanjima - pridružit će im se jazz trubač Helmut Daisy Becker.

Udruga Puhački orkestar grada Pule najavljuje još tri ljetna programa, četvrtkom u kolovozu:

16. kolovoza je Evergrin kvartet E4, s gošćama - Ženskom klapom Teranke koja djeluje u sklopu Udruge i koja se upravo vratila s natjecanja u Perastu, Crna Gora, s 1. nagradom i publike i žirija;

23. kolovoza koncert Puhačkog orkestra grada Pule s dirigentima Dobronićem i Okmacom;

30. kolovoza koncert Big Banda Pula pod vodstvom Branka Sterpina, uz gostovanje vokalne solistice Alme Dželil.

Pokrovitelji programa su TZ Grada Pule i Grad Pula, a organizatori Puhački orkestar grada Pule i SAKUD Pula.