Novosti

17/09/2012

Grad Pula hokejaški spektakl potpomogao je kroz usluge javnih i komunalnih poduzeća

Netočna je informacija o navodnom sufinanciranju "Arena Ice Fevera MMXII",od strane Grada Puleiznos pruženih usluga je barem deset puta manji

Hokejaški spektakl koji je Puli, Istri i Hrvatskoj osigurao rijetko viđenu pozornost svjetske javnosti, Grad Pula potpomogao je kroz usluge gradskih i javnih poduzeća te ustupanje gradskih površina i imovine bez naplate naknada organizatoru. U skladu je to sa strateškim opredjeljenjem Pule da minimiziranjem izravnih naknada Gradu privuče što veći broj kvalitetnih manifestacija koje će osigurati svjetsku promidžbu Pule kao turističke destinacije te tako omogući produljenje turističke sezone i povećanje zarade od turističkih posjeta. Rezultati su bili vidljivi već proteklog vikenda, kada je u Puli ostvareno 5500 noćenja više nego u istom vikendu prošle godine, dok se dugoročni pozitivni učinci, koje već najavljuje pojačani interes stranaca za turističke posjete Puli i Istri, tek očekuju.

Grad Pula je u tu svrhu, a kako bi uopće omogućio održavanje ove značajne te financijski i organizacijski zahtjevne manifestacije, organizatorima osigurao korištenje Arene bez naknade, ali uz strogi nadzor konzervatora, kako bi se ova građevina neprocjenjive vrijednosti posve zaštitila od eventualnih oštećenja. Nadalje, Grad Pula je organizatorima omogućio i na raspolaganje stavio svu logistiku  i tehničku podršku, poput korištenja parkirališta Karolina za potrebe organizacije "hokejaškog sela" i za potrebe postavljanja garderoba za igrače, TV produkciju i press centar. Osim toga, za potrebe izrade leda Grad Pula osigurao je 30 kubika vode iz gradskog bunara ispod Arene, a u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea osiguran je odvoz smeća i ambalaže iz Amfiteatra i s parkirališta Karolina nakon svake utakmice. Kako su za potrebe postavljanja i održavanja ledene površine bile potrebne trafostanice većeg vršnog kapaciteta od onih postojećih, ubrzana je realizacija nekih ranije planiranih projekata. Tako je izgrađena nova trafostanica uz Amfiteatar, koja je bila predviđena u dugoročnim investicijama HEP-a za dio starog grada. 

Jedini izravni financijski trošak za Grad Pulu u cjelokupnom projektu predstavlja sufinanciranje utrošene struje, a zajedno s troškovima najma opreme za klizanje građana u visini od 15.000 kuna, on će iznositi barem deset puta manje od nepotvrđene brojke od 1,7 milijuna kuna koju je u prvom nedjeljnom izdanju objavio Jutarnji list, a koju je nakon provjere s Gradom Pulom, već u sljedećem izdanju istog dana i korigirao.  

Ovako zahtjevan i kvalitetan projekt ne bi bio moguć bez dobre organizacije i sluha svih naših sugrađana kojima i ovim putem zahvaljujemo na ukazanom povjerenju. Ovim putem želimo zahvaliti i organizatorima što su prepoznali Pulu kao domaćina u kojemu su i najzahtjevniji spektakli mogući i ostvarivi. Kako je cjelokupni spektakl financiran isključivo od prodaje ulaznica za hokejaške utakmice, posebno zahvaljujemo svim građanima koji su kupnjom karte omogućili njegovo financijsko zatvaranje.

Strani mediji u svojim tekstovima prepuni su pozitivnih dojmova te se ističe originalnost ideje da se povijesna građevina u kojoj su se odvijale borbe gladijatora poveže s ovim suvremenim sportom, a Pulu i njene građane hvale kao izvrsne domaćine. Vrijednost medijskog prostora koji će Pula na svjetskoj razini dobiti kroz ovaj projekt višestruko premašuje troškove cjelokupne organizacije, a u tim je razmjerima izravni financijski trošak Grada najmanja stavka.