Novosti

20/09/2012

Unatoč obilnim padalinama stanje u Puli se postupno normalizira

Nakon što je jučer tijekom večernjih sati došlo do nevremena praćenog jakom kišom koja je uzrokovala plavljenja javnih prometnih površina, svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Pula Herculanee promptno su upućeni na teren i sudjelovali su u nizu hitnih intervencija tijekom noći.

Prema podacima Državnog hidrometerološkog zavoda u Puli je u posljednjih 24 sata palo ukupno 119 litara po četvornom metru kiše što je neuobičajeno puno za ovaj period godine, imajući pri tom u vidu dosadašnji prosjek za rujan od 89 litara po četvornom metru padalina. Pula Herculanea poduzela je niz aktivnosti kako bi što spremnija dočekala kišnu sezonu pa su do sada očišćene upravo one ulice i trgovi koji najviše i plave i to: Smareglina, Marulićeva, Mletačka, Dalmatinova, Laginjina, Istarska, Radićeva, Puntižela, Dubrovačke bratovštine, Poljana sv. Martina, Vukovarska, Trierska, Supilova, Ciscuttijeva, Flanatička, Portarata, Nazorova, Polikarpova, Pragrande te u Koleži i u Ulici Jasne Crnobori u Valdebeku.

Djelatnici interventnih ekipa podizali su kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije su čišćenje odmah po prestanku oborina uključile i jedinice Čistoće. Zahvaljući tome, već u prvoj polovici današnjeg dana situacija se u Puli gotovo u potpunosti normalizirala te su ekipe još samo mjestimično na terenu gdje provode čišćenje.

Jasno je da postojeći kanalizacijski sustav nije projektiran za ovakve ekstremne padaline koje padnu u vremenski vrlo kratkom roku te je toliku količinu vode nemoguće aposrbirati. Kako bi izbjegli ovakve i slične situacije u budućnosti Grad Pula i Pula Herculanea osim izgradnje obalnog kolektora kojim ćemo riješiti neugodne mirise na Pulskoj rivi i očistiti zaljev, radi i na izgradnji oborinske kanalizacije što bi dugoročno trebalo dovesti do rješenja problema plavljenja pojedinih gradskih četvrti.

U tijeku je projektiranje Šijanskog kolektora od budućeg novog rotora do Splitske ulice, gdje će osim fekalne kanalizacije graditi i oborinska te riješiti pitanje plavljenja ovog dijela grada. Sa druge strane već su pripremljeni projekti i ishodovane dozvole za gradnju oborinskog kanala Valdebek- Dolinka-more (zaljev Veruda) kojim će se izvršiti preusmjeravanje kanala Pragrande van grada prema zaljevu Veruda i time osloboditi dio kanala u samom središtu od viška vode. Projekt je predan u Hrvatske vode te se uskoro očekuje uvrštenje u program financiranja.

Kroz projekt Jadran predviđeno je čišćenje preostalog gradskog dijela kanala Pragrande od kazališta do glavne pošte u dužini od 120 metara što će pridonijeti efikasnijem protoku. Sve navedene aktivnosti dugoročno bi trebale rješiti problem plavljenja grada i pogotovo užeg gradskog središta koje zbog svoje kote (najniža razina) za vrijeme jaših padalina uvijek poplavi.