Novosti

28/09/2012

Pula obilježava Međunarodni tjedan gluhih osoba

Podizanje kvalitete života gluhih osoba tema je ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna gluhih osoba, koji se svake godine diljem svijeta obilježava u posljednjem tjednu mjeseca rujna. Tim je povodom danas u prostorijama pulske Komunalne palače održana konferencija za novinare na kojoj je, među ostalim, predstavljen rad Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, a do subote 29. rujna na posebnom štandu na pulskoj tržnici svi zainteresiranu mogu pronaći informacije o Udruzi i njihovim aktivnostima.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako je zahvaljujući Ministarstvu mladih i socijalne politike u osnovnim školama Monte Zaro, Loborika i "Vladimir Nazor" u Pazinu zaposleno troje tumača za gluhu djecu, uz čiju su pomoć gluha i nagluha djeca iznimno napredovala u radu. Osim toga, desetak članova Udruge zaposleno je i u drugim udrugama i tvrtkama poput "Tekop-Nove" i brodogradilišta "Uljanik".

Predsjednica Udruge Svetlana Cukerić i članovi David Laginja i Vedrana Radić istaknuli su kako se Međunarodni Tjedan gluhih obilježava od davne 1958. Godine, a cilj mu je kroz razne aktivnosti i kampanje skrenuti pozornost javnosti na probleme i poteškoće gluhih osoba Pomoćnik pročelnika društvenih djelatnosti i koordinator projekata Grada Pule Vinko Knez izrazio je punu podrušku radu Udruge te naglasio važnost socijalizacije i zajedničkog druženja, poželjevši im još mnogo uspješnih proslava.

Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, koja broji 140 članova, osnovana je 5. prosinca 1948. godine, a okuplja osobe oštećenog sluha radi ostvarivanja i promicanja kvalitetnijeg života u zaštiti pojedinačnih i zajedničkih interesa te neprestano radi na prevladavanju komunikacijskih barijera u svakodnevnom životu.