Novosti

02/10/2012

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan spomena Grada Pule

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja na Velom Vrhu danas je obilježen Dan spomena Grada Pule. Na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske, Dan spomena uveden je u Statut Grada Pule kao znak sjećanja na tragediju u kojoj je 2. listopada 1944. život izgubio 21 borac protiv fašističke strahovlade.

Vijence su položili zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković, dok se prisutnima kratkim govorom obratio član Udruge Jakov Rojnić. Rojnić je podsjetio kako je ubojstvo pulskih antifašista imalo namjeru utjerati strah u kosti stanovnicima "crvenog" Velog Vrha i spriječiti ih u sudjelovanju u Narodnooslobodilačkom pokretu, no tragičan je čin izazvao suprotan efekt kod stanovništva koje se, nakon incidenta, još više povezalo s NOP-om. Povod masakru bila je likvidacija okorjelog štinjanskog fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan prije.

Nakon polaganja vijenaca, u pulskoj Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić i njegov zamjenik Fabrizio Radin primili su predstavnike i članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, zahvalivši im se na trudu i aktivnostima koje provode. "Pula je antifašistički grad, koji se ponosi svojom poviješću i njeguje spomen na temelje na kojima je sagrađena moderna Europa, kojoj ćemo se uskoro pridružiti", rekao je Miletić.

Predsjednik Udruge Livio Blašković izrazio je želju da se projekt uspostavljanja memorijalnog dijela Titovog parka ostvari do proslave Dana Grada Pule u mjesecu svibnju, a zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin odgovorio je kako se iznimni napori ulažu u taj projekt i izrazio vjerovanje da će se i ostvariti do svibnja. Na kraju je Blašković pohvalio suradnju s Gradom Pulom, zaključivši kako dosadašnje zajedničko djelovanje potvrđuje da je Grad Pula prepoznao važnost činjenice da se povijest nikada ne smije zaboraviti.