Novosti

05/10/2012

"Čuvajmo šišmiše" - nastavak eksperimentalnih radionica u Centru za tehničke aktivnosti Veruda

Zajednica tehničke kulture Pula u suradnji s JU Natura Histrica koja upravlja zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Istarskoj županiji nastavlja s još jednom eksperimantalnm radionicom maketarstva. U Centru za tehničke aktivnosti "Veruda" ove školske godine polaznici će izrađivati drvene kućice za šišmiše.

Želja nam je putem ove radionice poticati djecu i mladež da u svoje slobodno vrijeme pomognu u održavanju šišmiša, danas najugroženiju skupina sisavaca u Hrvatskoj i Europi.

Sve vrste najstrože su zaštićene zakonom, no za njihov opstanak u prirodi mnogo je važnija zaštita "na terenu". Uzroci njihovog nestajanja direktno su povezani s ljudskim aktivnostima - nestajanje staništa, trovanje pesticidima, uznemiravanje u spiljama, ubijanje samo su neki od uzroka. Većina šišmiša kao svoje odmorište danju koristi šupljine u drveću. Jedna od najvećih prijetnji šišmišima upravo je gubitak dnevnih odmorišta i zaklona.

Izradom i postavljanjem jednostavnih drvenih kućica pomoći ćemo šišmišima, sebi, svojoj obitelji, zajednici, poljoprivrednicima, vrtlarima, i cijelom ekosustavu, a oni će nam zauzvrat pojesti tisuće insekata u samo jednoj noći. Cilj je ove radionice poticati i razvijati ekološku svijest kod djece i mladeži, popularizirati i educirati o važnosti šišmiša i njihovoj zaštiti, razvijati tehničke vještine i kreativnost, te poticati inovativnost i ideje kod djece i mladeži.

Početak radionice je 11. listopada 2012. godine u 17,00 sati u Centru za tehničke aktivnosti "Veruda" Pula, Trg kralja Tomislava 13, a na samom početku radionice stručni djelatnici JU Natura Histrica održat će edukativno predavanje iz područja ekologije o važnosti šišmiša i njihovoj zaštiti.

U zajedničkoj suradnji sa JU Natura Histrica prve dvije kućice postavit će se u zaštićenoj park šumi Šijana, a u suradnji sa školama i vrtićima po parkovima i zelenim površinama škola i vrtića. Radionica je besplatna, a namjenjena je učenicima od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola na području grada Pule.

Radionice će se održavati jednom tjedno 2 školska sata u popodnevnom terminu, a prijave i upisi vrše se putem broja telefona 223 -171.