Novosti

24/10/2012

Bogati fundus istarskih umjetnika u INK-u

Danas je u INK-u otvoren novi izložbeni prostor Galerije likovnog fundusa Zbirke umjetnina grada Pule. U novouređenom prostoru na trećem katu izložena su djela preko 50 umjetnika iz Istre. Otvaranju su prisustvovali Eros Čakić, voditelj zbirke Antun Motika i predstavnici Grada Pule Fabrizio Radin i Erik Lukšić.



Eros Čakić pozdravio je i podsjetio sve prisutne na začetke fundusa. Zbirka umjetnina grada Pule nastala je kao logičan slijed utemeljenja galerijske djelatnosti čiji začeci sežu u 1970. godinu kada je otvoren prvi gradski izložbeni prostor u Opatijskoj ulici. Od 1972. g. vrijedna se umjetnička djela otkupljuju ili ih umjetnici daruju Zbirci, a danas je predstavljen izbor koji se predlaže za njezin stalni postav. Čakić je dodao kako je primarni cilj Galerije upoznavanje mlađih pulskih generacija s recentnom umjetnošću Pule i Istre unazad 40 godina i uspostavljanje likovnog kontinuiteta u Puli. Također se zahvalio domaćinu, INK-u,Odsjeku za kulturu Grada Pule, Muzeju suvremene umjetnosti Istre i svima koji podupiru njihove projekte.



Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin svečano je otvorio izložbeni prostor i postav i čestitao Erosu Čakiću na svom uloženom trudu oko realizacije ovog projekta. Pozvao je sve građane da posjete izložbu i da se uvjere u bogato umjetničko nasljeđe Pule. Također je napomenuo da se kao krajnji cilj ovog projekta postavlja potreba za otvaranjem glavnog izložbenog prostora Muzeja suvremene umjetnosti Istre koji će obuhvatiti čitavu umjetničku povijest regije.



Izložba ostaje otvorena do svibnja 2013. godine.