Novosti

30/10/2012

Boris Miletić: Država mora odlučiti želi li održivi razvoj i nova radna mjesta ili muzeje

Glavna tema na današnjem druženju novinara s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem bilo je novo rješenje pristiglo iz Ministarstva kulture RH, prema kojemu se cjelokupni vojni kompleks na područjima otoka Sv. Katarina i Monumenti proglašava kulturnim dobrom. Gradonačelnik Miletić izrazio je nezadovoljstvo ovakvim rješenjem, upozoravajući da je to loša vijest ne samo za Pulu, već i za sve potencijalne investitore koji žele ulagati u hrvatski turizam, a kojemu su upravo projekti poput Brijuni Rivijere prijeko potrebni. "Država mora odlučiti želi li održiv razvoj i nova radna mjesta ili muzej", ustvrdio je Boris Miletić, dodavši kako za Puležane nema dileme, jer žele nova radna mjesta i priliku da u gradu u kojemu su rođeni pošteno žive od svog rada, a bez kapitalnih projekata i investicija teško je razmišljati o daljnjem sustavnom razvoju kako lokalne zajednice, tako i hrvatskog turizma u cjelini. 

Gradonačelnik je podsjetio i na to da je Grad Pula u travnju ove godine, nakon što je Ministarstvo kulture netom po završetku međunarodnog natječaja za koncesiju za projekt Brijuni Rivijera, područje otoka Sv.Katarina proglasilo kulturnim dobrom, uložio žalbu, i to zbog načina kako je do proglašenja došlo i činjenice da uopće nije bio upoznat s čitavim postupkom. Ministarstvo je na to prije nekoliko dana donijelo novo rješenje, kojim ne samo da potvrđuje status kulturnog dobra za područje otoka Sv.Katarina, već u istu kategoriju svrstava i područje vojnog kompleksa Monumenti.

"Mora se uspostaviti ravnoteža između otvaranja novih mogućnosti za razvoj grada i potrebe za očuvanjem bogate kulturne i povijesne baštine, a Pula je pokazala da to zna i može", izjavio je Miletić te zaključio kako zbog ovakvih odluka ti -spomenici kulture- svakim danom sve više propadaju i ne zna se tko će i u koje svrhe u njih ulagati novac.

Osim o vrućoj vijesti iz Ministarstva kulture, na kavi s gradonačelnikom bilo je riječi i o projektu e-Vrtići, koji je prošli tjedan dobio nagradu za inovativnost i kreativnost kao najbolji projekt lokalne samouprave. Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je projekt prepoznat i izvan Pule i da ga se u javnosti sve više ističe kao uzor za poslovanje vrtićkih ustanova drugih gradova.

Boris Miletić odgovorio je i na pitanja o dvama velikim projektima Grada Pule, obavijestivši novinare o skorom otvaranju Dječjeg vrtića "Zvjezdice" i o raspisivanju natječaja za projekt izgradnje kružnog toka u Šijani. Najavio je da se završetak izgradnje kružnog toka predviđa do početka sljedeće turističke sezone.

Na pitanje novinara o poslovanju kluba NK Istra 1961 koji je nedavno zaposlio novi kadar, a koji je među građanstvom izazvao negativne reakcije, gradonačelnik je odgovorio kako klub ima autonomiju u poslovanju.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost svim građanima Pule na gostoprimstvu koje su proteklih mjeseci iskazali svim posjetiteljima i turistima, nadodavši kako je uvjeren da će se ljubaznost Puležana dokazati i u nadolazećem razdoblju, u kojem se planiraju novi kvalitetni projekti i manifestacije.