Novosti

15/11/2012

U Puli započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

Nastupom mališana dječjeg vrtića Monte Zaro na Trgu Portarata u Puli danas je službeno započeo program obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u sklopu kojega će se do 15. prosinca provoditi razne aktivnosti s ciljem upozoravanja javnosti na problem i borbu protiv svih oblika i sredstava ovisnosti.

U ime Grada Pule okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović, koja je istaknula važnost prevencije ovisnosti te pozvala građane da se u što većoj mjeri priključe edukacijama i aktivnostima planiranima za naredno razdoblje.

Uz današnje upoznavanje građana s problemom ovisnosti, do 23. studenog održavat će se i radionice za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom ''Mladi i rano pijenje alkohola'', dok će se 27. studenog u Gradskoj knjižnici Pula održati tribina Slobodni i ne-ovisni", a u Obrtničkoj komori Istarske županije tribina ''Jedan dan zajedno''.

Kako bi se podigla svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti, Policijska uprava istarska će u sljedećih mjesec dana provoditi brojne preventivne aktivnosti, zajedno sa partnerima: Obiteljskim centrom Istarske županije, Službom za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Gradom Pulom, Crvenim križem iz Pule, Udrugom ''Institut'' i kampanjom ''Via! Bježi!''



Održavat će se i edukacije učenika osnovnih i srednjih škola u gradovima diljem Istre te organizirati susreti članova klubova liječenih alkoholičara, a provest će se i mjere pojačane kontrole prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama te upoznavanje odgovornih osoba sa zakonskim odredbama.



Pozitivne i ohrabrujuće vijesti stigle su iz Policijske uprave istarske, koja je ove godine zabilježila pad od 18,7% broja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga. Prošle je godine u istom razdoblju zabilježeno 994 kaznenih djela, a ove je godine 808.