Novosti

23/11/2012

Socijalna prava i nove investicije ključne smjernice za 2013.

Na današnjoj konferenciji za novinare pulski gradonačelnik Boris Miletić predstavio je akte donesene u prethodnom razdoblju, od kojih se najveći dio odnosi na izmjene i dopune Proračuna za 2012. te na predlaganje Proračuna Grada Pule za 2013. godinu.

Planirani iznos Proračuna Grada Pule za 2013. godinu iznosi 371.575.531,00 kuna, a o njegovu donošenju raspravljat će gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule koja je zakazana u srijedu 28. studenog 2012. godine.

"Kao i svake godine, i u 2012. godini racionalno smo i odgovorno trošili proračunski novac te vodili sustavnu brigu o raspodjeli proračunskih prihoda", kazao je Miletić, ističući kako će se i dalje zadržati ulaganja u socijalna prava građana koje će, u vremenu recesije, Grad očuvati i dalje pomagati financijskim subvencijama i privlačenjem novih investicija kojima će se osigurati radna mjesta. Proračun za 2013. stavlja poseban naglasak na ulaganja u predškolski i školski odgoj, sport, kulturu i socijalnu skrb. Radit će se na nastavku projekta izgradnje kanalizacije, studentskog hotela i restorana, deponija Kaštijun, sustava oborinske odvodnje i drugih projekata kojima Grad poboljšava opće uvjete života u Puli.

Miletić je dodao kako su recesija i nepovoljna gospodarska situacija dovele do smanjenja prihoda od investicija, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Rebalans proračuna posljedica je teških vremena u kojima živimo, no pažljivim raspolaganjem proračunskim sredstvima Grad će teret krize građanima nastojati umanjiti. "Želimo zadržati postojeći standard svih onih programa koje kao Grad financiramo, a ujedno želimo i nove investicije kao pokretače gospodarskog razvoja", kazao je Miletić.

Od ostalih akata donesen je Zaključak o utvrđivanju prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Plinara d.o.o. Pula, o čemu će odlučivati Gradskog vijeće na idućoj sjednici. Osnivači Plinare d.o.o. Pula su Grad Pula, INA d.d. i Istarska županija, a ovim se aktom predlaže davanje suglasnosti Gradskog vijeća za zaduživanje za financiranje dovršetka izgradnje prve faze plinofikacije područja Južna Istra i Kršan-Pićan prirodnim plinom.

Donesena je i Odluka o davanju dijela tunelskog skloništa br.13 u Puli, na lokaciji Prilaz Kralja Salamona, na uporabu Pula Parkingu d.o.o. Pula, koji će prostor koristiti za skladištenje opreme i boja za bojenje horizontalne prometne signalizacije, kao i Odluka o raspisivanju natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora Grada Pule temeljem koje će se na natječaj ponuditi 18 poslovnih prostora.