Novosti

29/11/2012

Radionica Forum kazališta u Dnevnom boravku CGU Rojc

U organizaciji Udruge ZUM i Istarskoga narodnoga kazališta proteklog je ponedjeljka 26. studenoga 2012. održana jednodnevna radionica Forum kazališta za mlade u sklopu projekta "Povezani - za veze bez nasilja".

Cilj projekta i radionice bio je ukazati na problem nasilja u adolscentskim vezama, i progovoriti o problemu koji sve do nedavno nije bio predmetom društvenog interesa. S voditeljem radionice, dramskim pedagogom Aleksandrom Bančićem, osam je učenika 2. razreda Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule prošlo proces vježbi, upoznavanja i stvaranja situacija na temu nasilja u partnerskim vezama mladih. Učenici su kroz situacije koje su sami osmišljavali i igrali na sceni, ukazivali i analizirali probleme s kojima su se i sami znali suočiti, te kroz formu Forum kazališta nudili rješenja kako se u suočavanju i rješavanju pojedinih životnih situacija kao što su ljubomora, prijateljstvo i veze može pristupati i bez primjene nasilja.

Na projektu "Povezani - za veze bez nasilja" okupilo se pet organizacija civilnog društva iz različitih županija s primarnim ciljem - doprinijeti učinkovitijoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih te razvijati svijest o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja.

Forum kazalište je centralna i najraširenija tehnika Kazališta potlačenog, interaktivne kazališne metode koju je osmislio brazilski redatelj Augusto Boal (1931. - 2009.). Scene Forum kazališta mogu se pripremiti s ograničenim brojem sudionika, ali se one kasnije prikazuju široj publici koja sudjeluje u rješavanju problema koji se prikazuje. Time gledatelji mogu izraziti što misle o problemu, a ako ga i sami proživljavaju imaju priliku "isprobati" rješenje koje kasnije mogu upotrijebiti u stvarnom životu. Forum kazalište osnažuje pojedinca i njegove odluke.

Jedno od osnovnih principa Kazališta potlačenog, pa tako i Forum kazališta je da nitko ne bi smio ostati pasivan. Stoga bi optimalno bilo da što više sudionika izrazi ono što misli o prikazanom problemu i da pokuša iznaći rješenje na realnu situaciju koja se kroz kazalište predstavi. Kroz iskustveno učenje koje se događa na sceni i bogatoj diskusiji koja se razvija sudionici Forum kazališta formiraju vlastito mišljenje o zadanom problemu.

O voditelju

Aleksandar Bančić radi kao dramski pedagog u Dramskom studiju Istarskog narodnog kazališta. U svom radu koristi elemente Kazališta potlačenih, i to posebno Forum kazalište, Kazalište slika i Dugu želje. Posebno ga zanima utjecaj Kazališta potlačenih na edukaciju. Vodio je radionice Forum kazališta na festivalu Media Mediterranea 05 i u Velikoj Gorici za Zelenu mrežu alternativnih grupa. Član je Hrvatskog centra za dramski odgoj i Međunarodne organizacije kazališta potlačenih (International Theatre of the Oppressed Organisation - www.theatreoftheoppressed.org ).